Strokovno o športu ⇒ Šport, poškodbe in rehabilitacija.

12.03.2021
Strokovno o športu ⇒ Šport, poškodbe in rehabilitacija.

Šport, poškodbe in rehabilitacija.

 

V Gibu redno sodelujemo z različnimi strokovnjaki, ki skupaj s trenerji stremijo k cilju - to je nepoškodovan ter zdrav športnik. Takšno je tudi naše dolgoletno sodelovanje s fizioterapevtko Andrejko Hlebec, ki je spregovorila o preventivi ter rehabilitaciji po športnih poškodbah. Sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki je velika dodana vrednost športnim programom v GIBu.


Zmage, ki si jih dosegel z lahkoto, niso veliko vredne. Prave zmage so tiste, ki si si jih priboril z veliko truda.

Trenutno se z rehabilitacijo po operaciji kolena ukvarja tudi GIBova judoistka Zarja Tavčar. Januarja je prestala operacijo, ki je bila skrbno načrtovana in nadzorovana s strani ekipe trenerjev in fizioterapevtov. V tem primeru je šlo za sanacijo »stare« poškodbe, ki se jo tekmovalci običajno dobro zavedajo in med samimi treningi in tekmovanji prispeva k dodanemu stresu.

Zarja je bila strokovno vodena in je s prilagojenimi treningi uspela še pred operacijo doseči nekaj izjemnih rezultatov (več o rezultatih preberite TUKAJ). Njeno vračanje na treninge poteka premišljeno in pod strokovnim nadzorom trenerjev ter fizioterapevtov (sodeluje tudi s kliniko za zdravljenje poškodb Global Sports Clinic.

Na posnetku si lahko ogledate del enega izmed uvodnih Zarjinih treningov po operaciji (na pripravah v Planici 2021). Zarji želimo uspešno okrevanje in še boljšo športno sezono!

 Zarja Tavčar prvi treningi po operaciji

Sodelovanje s strokovnjaki je dodana vrednost športnim programom v GIBu

Intervju z dipl. fizioterapevtko Andrejko Hlebec:

Športno društvo GIB želi svojim programom dodati čim večjo mero strokovnosti. V nameri doseganja tega cilja povečujemo sodelovanje z različnimi strokovnjaki na svojih področjih. Že nekaj časa uspešno sodelujemo s fizioterapevtko Andrejko Hlebec, s katero smo opravili krajši pogovor ter izvedeli nekaj zanimivih stvari.

Koliko časa že opravljate poklic fizioterapevtke?
Kot fizioterapevtka delam že 18 let, pred tem pa sem opravljala delo zdravstvenega tehnika. Svojo fizioterapevtsko pot sem pričela v Zavodu za invalidno mladino Kamnik, kjer sem tri leta delala z otroki s posebnimi potrebami. Tam sem pridobila veliko znanja s področja nevrofizioterapije, opravila pa sem tudi tečaj hipoterapije, to je terapija s pomočjo konja. Obe področji zahtevata veliko znanja o drži telesa, pravilnem razvoju telesa in pravilnem gibanju.

Med delom pa sem ugotavljala, da bi potrebovala znanje s področja ortopedije (stanje po poškodbi, pomoč pri bolečinah v hrbtenici, kolenih, kolkih, gležnjih). Zato sem se odločila za specializacijo manualne terapije po Cyriaksu, s katero pridobiš podrobno znanje o pravilnem in nepravilnem gibanju vsakega posameznega sklepa našega telesa in pripadajočih mehkotkivnih struktur, ki jih obdajajo. Tečaj traja štiri leta, pri čemer potrebuješ veliko delovne prakse s tega področja. Večino sem jo pridobila v Fizioterapiji Fuchs, s katerimi sem sodelovala več let. Nato sem se odločila za samostojno pot kot fizioterapevtka na domu in terenu. Delam tako s starejšimi ljudmi kot z otroki, ob tem pa ves čas, enkrat do dvakrat na teden, izvajam hipoterapijo.


Fizioterapevtska obravnava GIB


Že dalj časa sodelujete tudi s športniki GIBa – kako poteka to sodelovanje?


Z Gibom sem pričela sodelovati že pred leti. Predvsem z judoisti. Zaradi večjega števila bolečin v hrbtenici smo začeli najprej odpravljati bolečine, nato pa predvsem iskati in seveda odpravljati vzroke za prepogoste bolečine pri mladih judoistih. Od samega začetka tesno sodelujeva z Anjo, ki mi je s svojo strokovnostjo v veliko pomoč. V začetku so pregledi in terapije potekali kar v telovadnici, najpogosteje med samimi treningi. To je bilo pogosto zelo moteče, tako za nas kot za trenerje in vadeče, saj smo se težko osredotočili vsak na svojo stvar.

No, kmalu pa se je našla rešitev in dobili smo poseben prostor, kjer lahko vsak otrok v dogovoru s trenerjem pride po pomoč. Pri tem je zelo pomembno sodelovanje z vsemi trenerji in da imamo vsi skupen cilj – to je nepoškodovani ter zdrav mladi športnik.

Zakaj je sodelovanje s fizioterapevtom v takem okolju kot je GIB pravzaprav potrebno in korak v pravo smer za optimalen razvoj športnikov.

Prav sodelovanje fizioterapevta in trenerja v klubu je izrednega pomena, saj lahko le na ta način uspešno rehabilitiraš posameznika od začetka, ko pride do poškodbe, pa do konca, ko se že priključi rednim treningom. Pogosto lahko že ob prvih manjših bolečinah s takšnim sodelovanjem preprečimo razvoj močnejših bolečin in posledično poškodbe.

Kdaj je primeren trenutek za obisk fizioterapevta?

Najprimernejši trenutek za obisk fizioterapevta je vsekakor pojav prvih bolečin v sklepih in mišicah, po poškodbi. Sama sem velika zagovornica preventivne fizioterapevtske ocene otrokove drže in morebitnih nepravilnosti ter spremljanje le-teh vsaj 1x do 2x letno. S pomočjo treningov lahko na te nepravilnosti pozitivno vplivamo le, če jih poznamo in smo na njih pozorni, sicer se vsaka nepravilnost samo stopnjuje na slabše. Zelo pomembno je, da otroka spremljamo v obdobju največje rasti.

Fizioterapevtska obravnava GIB 1

Kdo pri vas najpogosteje išče strokovno pomoč?

Strokovno pomoč poiščejo vse generacije, brez izjeme. Veliko je športnikov, rekreativcev in tudi tistih, ki imajo veliko sedečega dela in se malo gibajo. Vedno več je otrok, ki se premalo gibajo oziroma imajo zelo usmerjene ponavljajoče dejavnosti.


Katere so najpogostejše "poškodbe" oz. telesne nepravilnosti pri mladostnikih s katerimi se srečujete pri mladih športnikih (tudi v GIBu) in kakšno pomoč jim nudite.

Najpogostejše poškodbe in bolečine so v področju hrbta, predvsem ledvenega dela in sakroiliacalnega sklepa, ramenskega obroča in kolen. Najpogostejši vzroki so nepravilno razmerje mišic (dinamično-sta-bilizacijsko razmerje), nepravilna drža in težišče telesa.

Pri vseh strankah naredim fizioterapevtsko oceno celotne drže telesa, način stoje, hoje in sedenja. S pomočjo različnih testov poskušam najti vzrok bolečine (mišica, sklep, kapsula, burza,...). Najprej moramo poiskati izvor in vzrok bolečine, in šele nato začnemo s terapijo. Bolečino umirimo z različnimi proti-bolečinskimi terapijami (uz, elektroth) in sproščanjem (masaža, raztezanje), vedno pa še s pomočjo manualne terapije po Cyriaksu. Ob koncu terapije pa vsi dobijo še seznam vaj, ki jih morajo delati doma in navodila, na kaj morajo biti pozorni.

Preventiva - kaj bi lahko vsak posameznik naredil, česa bi se lahko izogibal oz. na kaj naj bo pozoren, da bi takih poškodb bilo čim manj?

Vsak posameznik bi moral pridobiti osnovno znanje pravilne drže telesa, najpogostejših napak, ki jih delamo pri sedenju, stoji, gibanju. Vsi, ki pa se redno ukvarjajo s športom, bi potrebovali bolj podrobno oceno, da bi se lahko tako izognili nepravilnostim in njihovim posledicam. Upoštevati je treba tudi meje vzdržljivosti in postopni trening, ki naj ne bo eno-ličen. Prav tako ne smemo pozabiti na fazo regeneracije in sproščanja. Predvsem pa je pomembno, da za vsak šport vemo, katere mišice so najbolj obremenjene in da moramo trenirati tudi nasprotno mišično skupino, saj lahko le s pravim razmerjem mišic kateregakoli sklepa v telesu preprečimo poškodbe.

Na koncu pa je seveda najpomembnejša stabilnost celotnega telesa, o tem bi pa lahko napisali samostojen članek (Preberite: Pomen stabilizacije trupa, revija razgibano, str. 12)

Pomen stabilizacije trupa

Ali boste z GIBovimi športniki GiB sodelovali tudi v prihodnje?

S ŠD GIB bom še naprej z veseljem sodelovala, saj takšno skupno sodelovanje, kot smo ga pokazali v zadnjih letih, pripelje tudi do rezultatov. Otroci imajo veliko manj poškodb, bolečin in lahko nemoteno trenirajo.

Fizioterapevtki Andrejki Hlebec se iskreno zahvaljujemo pogovor in upamo, da tudi v prihodnje skupaj izboljšamo kvaliteto naših programov ter zdravje vadečih v GIBU.

Nazaj