GIBOV INTERVJU: Vesna Stare Crnjac

20.01.2021
GIBOV INTERVJU: Vesna Stare Crnjac

Evropsko gimnastično tekmovanje skozi oči mednarodne sodnice Vesne Stare Crnjac.

Vesna Stare Crnjac je mednarodna sodnica, ki je prisotna na večini gimnastičnih tekmovanj, tako doma, kot v tujini. Je stroga in natančna, ko je govora o kvalitetni izvedbi gimnastičnih vaj in zanimivo je brati njene vtise z zadnjega evropskega prvenstva v gimnastiki, ki je potekalo decembra v Mersnu (Turčija). Več o njeni vlogi v ŠD GIB si lahko preberete tukaj.

Vesna je bila v vlogi sodnice na parterju. Kot D1 sodnica je sodelovala na povabilo Evropske gimnastične zveze. Njena neposredna zadolžitev pa je bila izračun težavnosti prikazanih sestav na tem orodju.

Kako je potekalo letošnje evropsko gimnastično tekmovanje?

Tekmovanje je bilo v danih razmerah izpeljano odlično. Glede na dejstvo, da je turški Mersin, zaradi številnih odpovedi izvedbo tekmovanja dobil zelo pozno, so se organizatorji izjemno izkazali. Treningi in tekmovanja so potekali po urnikih, večjih organizacijskih zapletov tudi ni bilo.

Seveda se je v luči aktualnih razmer tokratno evropsko prvenstvo v marsičem razlikovalo od ostalih do sedaj. Največ stresa je verjetno predstavljalo večkratno testiranje na Covid 19, saj je morebitni pozitivni test pomenil 10-dnevno karanteno v hotelski sobi.

Kar se tiče sodniškega dela na samem tekmovanju, je bilo enako, razen seveda, da smo sodnice celo tekmovanje nosile maske. So pa vsi naši sodniški sestanki, ki jih imamo pred vsakim treningom in tekmovanjem, potekali preko aplikacije Zoom. Tokrat se tekmovanja niso mogle udeležiti vse članice tehničnega odbora, ki skrbijo, da sodniško delo na vsakem orodju poteka skladno s pravili. Prav tako so zadolžene, da v primeru pritožbe trenerja na oceno posamezno sestavo ponovno ovrednotijo. Spremljale so nas le preko video posnetkov in nam svoje mnenje posredovale preko Zoom-a.

Na sliki: Sodnice na EU prvenstvu Turčija, december 2020. Druga z leve Vesna Stare Crnjac

Je kaj, kar ste na tekmovanju pogrešali?

Vsekakor smo na samem tekmovanju pogrešali običajno druženje, za katerega smo bili tokrat prikrajšani. Vsaka ekipa se je držala svojih mehurčkov, sodnice pa so se družile v manjših skupinicah po dve, ali tri skupaj. Tudi običajnega vzdušja v dvorani ni bilo, saj so tekmovanja potekala v prazni dvorani, brez gledalcev. Za spodbudo s tribun so tako poskrbele članice in člani ostalih društev, ki so se udeležili tekmovanj.

Kako bi ocenili kvaliteto nastopov na letošnjem EU prvenstvu (najboljše utrinke si lahko ogledate TUKAJ)?

Letošnje evropsko prvenstvo je bilo močno okrnjeno, manjkalo je kar nekaj držav, ki spadajo v sam gimnastični evropski vrh. Vsekakor pa ni manjkalo vrhunskih gimnastičnih predstav, saj se je na sceno vrnila Romunka Larisa Iordache, odlične nastope pa so poleg telovadk iz Romunije prikazale tudi Ukrajinke in Madžarke.

Kaj je bilo po vašem mnenju največje presenečenje tekmovanja?

Na vsakem tekmovanju so vedno presenečenja in razočaranja. Lepo presenečenje je bilo, da so na letošnjem evropskem prvenstvu, v odsotnosti nekaterih najboljših telovadk, do odličij prišle številne dobre telovadke iz manjših držav (Slovaška, Bolgarija, Hrvaška, Turčija, Izrael,...), kar jim bo gotovo odprlo številna vrata v nadaljevanju njihove kariere.

Katera ekipa in tekmovalka je še posebej izstopala in zakaj. Je bilo to po pričakovanjih?

Moje mnenje je, da je najbolj med vsemi izstopala mladinska vrsta Romunije, saj so ta dekleta izgledala kot številne njihove odlične predhodnice pred nekaj leti. Romuni v zadnjih letih z nekaj izjemami niso imeli tekmovalk, ki bi se lahko borile za sam svetovni vrh. Ta dekleta bi v prihodnje to lahko spremenila. Največji pečat je pustila štirinajstletna Ana Barbosu, ki je na mladinskem tekmovanju osvojila vseh šest možnih zlatih odličij (ekipno, mnogoboj in štiri posamezna orodja).

Kako bi opisali nastop slovenske reprezentance?

Dekleta, ki so sestavljale slovensko ekipo, so še zelo mlada. Vse razen ene, še niso imele priložnosti tekmovati na večjih tekmovanjih. Svoj nastop so opravile po pričakovanjih, žal pa so plačale davek neizkušenosti in na samem tekmovanju naredile nekaj večjih napak. K temu je verjetno prispevalo tudi dejstvo, da je bilo zaradi covida za dekleta to edino tekmovanje v preteklem letu. Vsekakor pa so pokazale, da se v prihodnosti na njih lahko računa, da bodo nadomestile svoje starejše predhodnice.

Bi pa v slovenski ekipi vsekakor izpostavila našo članico ŠD GIB Zalo Trtnik in njen odličen rezultat (5. mesto) na parterju ter 9. mesto na preskoku, kjer se ji je finalni nastop izmuznil le za las. To je trenutno prva uvrstitev mladinske telovadke v finale na posameznem orodju na evropskem prvenstvu v zgodovini.

Na sliki: Trener Urban Sever, Zala Trtnik, Vesna Stare Crnjac

Kaj slednja uvrstitev Zale (in ostali nastopi naših članic) pomeni za prihodnost Gimnastičnega kluba GIB Šiška in za same tekmovalke?

Želela bi si, da bi ta rezultat Zale njej osebno in klubu omogočil pridobitev morebitnega sponzorja ali sponzorjev. Sponozorstvo bi Zali in ostalim tekmovalkam lahko finančno omogočilo lažjo športno pot. Zavedati se moramo namreč, da je razvoj mladih športnic in športnikov večinoma na plečih staršev in klubov, vse do vstopa v člansko reprezentanco, ko del stroškov prevzame panožna zveza. Stroški na tej poti pa niso mali, saj sem spadajo poleg vadnin še tekmovalna oprema, stroški tekmovanj doma in v tujini, priprave, prehranski dodatki, medicinske storitve, masaže in še kaj bi se našlo.

Vsekakor pa upam, da je ta rezultat lepa spodbuda in popotnica vsem Zalinim sotekmovalkam, predvsem pa mlajšim deklicam, da se s trdim in vztrajnim delom daleč pride.

Nastop Zale Trtnik na EU mladinskem prvenstvu si lahko ogledate TUKAJ.

Kako bo ekipa gimnastike v Gibu trenirala v času Covid 19 omejitev in kako vsa ta situacija vpliva na razvoj ženske gimnastike v SLO na splošno?

Treningi v času Covid 19 omejitev potekajo in bodo še nekaj časa potekali zelo omejeno, saj ima dovoljenje za trening trenutno zelo malo tekmovalk. Večina naših tekmovalnih skupin ima redne treninge preko aplikacije Zoom, kjer lahko deklice delno ohranjajo splošno telesno pripravo, vsekakor pa to ne more nadomestiti rednega treninga v dvorani in na gimnastičnem orodju.

Menim, da bodo posledice tega nekaj mesečnega zaprtja dvoran vidne še kar nekaj časa, saj doma ostajajo mladi športniki in športnice, ki so šele na začetku svoje poti, vendar je ta čas v njihovem razvoju najpomembnejši. To je čas, ko so otroci najbolj dojemljivi za razvoj motoričnih sposobnosti in za učenje številnih gimnastičnih prvin in tega časa jim nihče ne bo povrnil. Dolgotrajno zaprtje dvoran lahko povzroči tudi konec marsikatere uspešne športne zgodbe, že na samem začetku.

Kakšna je vaša napoved glede gimnastičnih tekmovanj za leto 2021.

Kako bodo tekmovanja izgledala v letošnjem letu je vse odvisno od poteka epidemije. Vsi si želimo, da bi se lahko vrnili k tekmovanjem, kjer edini "stres" tekmovalkam, trenerjem in sodnicam predstavljajo le gimnastični nastopi in ne vse ostale stvari povezane s testiranji, maskami in držanjem socialne distance. Žal pa to verjetno ne bo mogoče pred letošnjim poletjem.


Kdo je Vesna Stare Crnjac?

STROKOVNI VODJA GIMNASTIČNE SEKCIJE V ŠD GIB: Prof. športne vzgoje, z opravljenim strokovnim izpitom in nazivom svetnik. Kot trenerka v Gim klubu Šiška deluje od leta 1990. Je trenerka večkratnih državnih prvakinj in dobitnic kolajn na mednarodnih tekmah. Več o njej si lahko preberete tukaj.

Na sliki: Na levi, sodnica Vesna Stare Crnjac na EU prvenstvu Turčija, december 2020.

Hkrati je Vesna tudi mednarodna sodnica, ki je prisotna na večini gimnastičnih tekmovanj tako doma, kot v tujini. Je stroga in natančna, ko je govora o kvalitetni izvedbi gimnastičnih vaj in tudi na letošnjem tekmovanju v Turčiji je bila v vlogi sodnice na parterju. Kot D1 sodnica je sodelovala na povabilo Evropske gimnastične zveze. Njena neposredna zadolžitev je bila izračun težavnosti prikazanih sestav na tem orodju. D sodnici imata odgovornost, da tekmovalka prejme pravilno oceno.

Kaj zajema takšna vloga?  Na vsakem orodju sodniško komisijo sestavljajo:
- dve sodnici, ki izračunata težavnost sestav(D1 in D2),
- sodnice, ki sodijo izvedbo (E1 – E5),
- sodnice, ki so zadolžene za merjenje časa
- sodnice, ki so zadolžene da spremljajo prestope na linijah na preskoku in parterju

D sodnici poskrbita za izračun težavnosti sestave, hkrati pa imata nadzor tudi nad tem, da se v končno oceno upoštevajo vsi odbitki oziroma ocene ostalih sodnic. D sodnici imata torej odgovornost, da tekmovalka prejme pravilno oceno.

Več o gimnastiki v športnem društvi GIB si lahko prebrete TUKAJ. Izvajamo programe:

 


 

Nazaj