Tako se naši tekmovalci juda pripravljajo na tekmovalno sezono

01.03.2018
Tako se naši tekmovalci juda pripravljajo na tekmovalno sezono

 

V prebranem prispevku je trener Marko Prodan opisal pripravo na tekmovalno sezono, ki jo sestavijo strokovni delavci judo sekcije. Kako pa se naši tekmovalci pripravljajo na tekmovalno sezono in kako doživljajo pripravljalno obdobje, pa si lahko preberete v spodnjih intervjujih.

 

 

 

Intervju: tekmovalka Neva Accetto Vranac

1. mesto na DP za mlajše kadete/kadetinje 2017 v kategoriji do 57 kg

  • Kakšna je vsebina treningov ob začetku sezone?

S treningi smo začeli avgusta, najprej smo se pripravljali na izpit za rjavi pas, ki smo ga opravljali takrat. Po opravljenih izpitih smo se ukvarjali bolj s kondicijskimi treningi na pripravah na Pokljuki ter na Ravnah, ki so med drugim vključevali tudi kolesarjenje, pohode v hribe ter druge zunanje aktivnosti. Na začetku sezone smo imeli tudi pregled in meritve pri fizioterapevtki.

  • Na kakšen način se pripravljate na tekmovanja?

V ne-tekmovalnih delih sezone so treningi večkrat fizično zahtevnejši, da svojo formo stopnjujemo do tekmovanj. Poleg tega imamo tudi redne preglede pri fizioterapevtki, sodelujemo pa tudi s športnim psihologom. Še vedno pa se mi zdi, da je pri pripravi na tekmovanje najpomembnejše redno treniranje.

  • Kako vam pri treningih pomaga sodelovanje s fizioterapevtko in psihologom?

Sodelovanje s fizioterapevtko nam pomaga, saj lahko natančneje opredeli in oskrbi morebitne poškodbe in predlaga kaj lahko naredimo, da se stanje izboljša. Večkrat nam tudi predlaga vaje, ki zmanjšajo možnosti poškodb. Pri psihologu je veliko odvisno tudi od posameznika. Spoznali pa smo veliko tehnik za zmanjšanje treme na tekmovanjih, ki jih tudi aktivno uporabljamo. Ukvarjamo se tudi s samo koncentracijo na treningu, veliko kar se naučimo pa je koristno tudi v vsakdanjem življenju, npr. v šoli.

  • Ali poznaš svoj tekmovalni program v tekoči sezoni?

Imamo vnaprej izdelan program treningov, priprav ter tekmovanj za sezono. Vsebina treningov se spreminja glede na prihajajoča tekmovanja. Zame je to leto največ tekmovanj predvsem spomladi. Nameravam se udeležiti več mednarodnih tekem, prvič tudi Evropskega pokala.

  • Kateri del tekmovalne sezone (enoletne) je tebi najljubši?

Najljubši del sezone mi je tekmovalni del. Rada treniram, zelo rada pa tudi tekmujem in ko dolgo ni tekem, včasih komaj čakam, da se znova lahko preizkusim.


Intervju: tekmovalec Jernej Peter Prosenik

1. mesto na DP za mlajše kadete/kadetinje 2017 v kategoriji do 81 kg

  • Kakšna je vsebina treningov ob začetku sezone?

Na začetku sezone smo začeli z več kondicijskimi treningi, kjer so bile poudarjene vaje za moč, prav tako smo imeli pred vsakim treningom vaje za stabilizacijo s fizioterapevtko Andrejo. Enkrat na teden smo imeli tudi izboljševanje judo tehnike s trenerjem Andrejem.

  • Na kakšen način se pripravljate na tekmovanja?

Teden pred tekmovanjem se intenziteta in zahtevnost treningov poveča. Program treningov pa vsebuje več borb in pregled borbenih situacij. Zadnji trening pred tekmo pa je bolj za aktivacijo in raztezanje. Pred tekmo pa imamo ponavadi tudi delo s psihologom, ki nam pomaga psihološko se pripraviti na tekmo.

  •  Kako vam pri treningih pomaga sodelovanje s fizioterapevtko in psihologom?

Fizioterapevtka nam odpravlja bolečine, sanira poškodbe in nam daje vaje za boljšo držo ter krepi tiste mišice, ki so šibkejše od drugih. Zame je to zelo smiselno saj nam s tem pomaga odpraviti poškodbe ali bolečine, ki nastanejo zaradi napetosti. Pa tudi drža se izboljša in tako tudi počutje. Psiholog nam tudi pomaga pri psiholoških težavah, kot je strah pred borbo, trema in z njegovo pomočjo se s tem problemom spopademo in tako smo tudi psihično boljše pripravljeni na borbo. Psihološke vaje pa nam tudi pomagajo v šoli in drugih dejavnostih.

  • Ali poznaš svoj tekmovalni program v tekoči sezoni?

Da, na začetku sezone si vedno naredimo načrt treningov in se pogovorimo o svojih ciljih tudi na dolgi rok. Seveda se program treningov spremeni glede na vse tekmovalce, saj trenerji opazijo kaj, kar bi bilo dobro izboljšati in tako uvedejo več vaj za moč ali tehniko oziroma tisto, kar se jim zdi da je naš najšibkejši člen

  • Kateri del tekmovalne sezone (enoletne) je tebi najljubši?

Meni je najljubši tekmovalni, saj tako lahko pokažemo kaj vse znamo in seveda pokažemo kdo je najboljši, prav tako pa se med borbenimi treningi in samimi borbami pridobivajo nova znanja in izkušnje.


Nazaj