Pismo predsednika: Kako bomo še naprej razvijali in reševali GIB?

22.12.2022
Pismo predsednika: Kako bomo še naprej razvijali in reševali GIB?

Spoštovani člani, članice GIBa!

Dovolite mi, da se v teh prelomnih časih za naše društvo obrnem na vas.

Najprej se vam zahvaljujem za članstvo in vaše delo v našem skupnem društvu. Verjamem, da smo se združili zaradi skupnih interesov. Pa naj bodo ti gibanje, vrhunski šport ali preživljanje prostega časa v GIBu.

Odgovornost predsednika sem prevzel, ker mi je mar za kvaliteto življenja, ki ga gibanje prinaša vsem nam in ker smo GIB tudi društvo vrhunskega športa. Verjamem v gibanje, pa naj gre za rekreativno ali vrhunsko, tekmovalno. To sem vedno verjel, trdil ter tako tudi deloval.

Z vsem srcem verjamem v tradicijo GIBa. Njegovo zgodovino. GIB je nastajal s sodelovanjem. Zaradi sodelovanja je tudi obstal. 120 let.
Zato me je situacija na zboru članstva pretresla. Želim si, da bi skupaj delovali v dobro GiBa in vseh nas. Ne potrebujemo se strinjati v vseh pogledih, nikakor. Želim pa si, da bi našli skupne točke, ter na njih gradili konstruktivno prihodnost GIBa, vseh nas, zaposlenih, tečajnikov, tekmovalcev in vseh ostalih uporabnikov, ki se le bežno srečujejo z GIBom.

Zato moram kot aktualni predsednik GIBa nasloviti oziroma odgovoriti na nekaj vprašanj, ki se mi pogosto postavljajo.

 *Video: planirane investicije in razvoj GIBa (video je na voljo TUKAJ)

 

Kje so naši največji izzivi in težave?


Zavedam se, da na zunaj poslovanje GIBa izgleda precej bolj enostavno, kot v resnici je. Res pa je, da s sodelavci vsak mesec sproti iščemo rešitve, da zagotovimo redne prihodke za delovanje društva, plače zaposlenim, omogočimo delovanje in razvoj vrhunskemu športu... Ker živimo v drugačnih ekonomskih pogojih kot pred desetletji ali celo pred le nekaj leti, mora GIB ustvariti precej več dodatnih prihodkov tudi na prostem trgu. Se tržiti, pokrivati potrebe društva, kjer je njihov manko. Veliko potreb predstavljata naša temeljna programa juda in gimnastike, ki pa ju bomo, lahko zatrdim, ohranjali takšna, kot sta.

Upoštevati moramo dejstva, da upravljanje s površinami, kot jih ima GIB, njihovo vzdrževanje in razvoj, nakupi opreme, omogočanje optimalnih vadbenih pogojev tekmovalnim športnikom itd., ni majhen finančen zalogaj. Iz leta v leto je večji, še posebej sedaj, ob izjemno visokih stroških energentov in ostalih obratovalnih stroških, ki jih zaradi nenehnih podražitev zelo težko planiramo. Teh sredstev nam nihče ne podari. Zanje se moramo boriti. Vsote so velike in presegajo trenutne finančne zmožnosti društva.

Za spodbujanje in ustvarjanje optimalnih pogojev za vzdrževanje tekmovalnega športa je namreč potrebno biti poslovno realen. Naši temeljni dejavnosti judo in gimnastika se morata od nekje dodatno financirati. Na rezultate smo zelo ponosni, zavedati pa se je potrebno, da obe športni veji predstavljata velik finančni delež, ki ga samo društvo GIB ne zmore pokrivati (glej spodaj). Programa lahko rešujemo zgolj z dodatnimi, tržno usmerjenimi dejavnostmi in v zadnjem času evropskimi projekti.

Vsa leta smo poslovali v smeri ohranjanja in vzdrževanja tekmovalnih programov juda in gimnastike, kjer imamo največ članov.

*Graf 1: V sezoni 21/22 smo imeli spodnje število vadečih po programih

Razmerje števila vadečih po programih GIB

Zato smo bili primorani oblikovati dodatne programe, ki tekmovalnemu športu, judu in gimnastiki,  omogočajo nadaljnji obstoj in razvoj. Tako vse presežke, ki jih ustvarimo na dodatnih tržnih programih, preusmerjamo v tekmovalne programe in tako že vrsto let pokrivamo njihov primanjkljaj.

 

Kako smo do sedaj upravljali in reševali GIB?

Koronsko prepoved druženja in gibanja smo s težavo preživeli. Kljub temu smo ohranili likvidnost in iz negotovih časov izšli brez omembe vrednega dolga ter v solidni finančni kondiciji. Trenutno pa so investicije v dodatne programe nujne!

Ob tem planiramo redno investicijsko vzdrževanje zagotavljanja pogojev za naši temeljni dejavnosti juda in gimnastike, ki jih nikakor ne moremo pokrivati le iz članarin ali razpisov.

Dodatni viri prihodkov so zato ključni za obstoj in razvoj obstoječih programov GIBa. Čakajo nas še dodatne preizkušnje. Inflacija, dvigi cen energentov in obratovalnih stroškov, vse splošna ekonomska kriza. Kdorkoli bo zasedel vodstveni položaj, bo, upam, znal upravljati z negotovostjo, ki nas čaka. Ne samo z negotovostjo na trgu, temveč tudi z negotovostjo časov, ki jih pričakujemo.

Nekatere aktivnosti, v katere smo se usmerjali letos, so začrtale usmeritve v novem mandatu. Pripravili in izvedli smo več investicijskih projektov:

  • Uskladili komunikacijo za povečanje prepoznavnosti GIBa ter nadgradili marketinško-prodajne strategije,
  • Zasnovali nove tržne programe,
  • Posodobili informacijski sistem za bolj trasparentno in tekoče delo,
  • Pripravili prenovo zunanje podobe društva kot blagovne znamke, 
  • Se pripravili na drugačne ekonomske pogoje ter na »novo realnost«, ki jo pričakujemo.

GIB smo lahko reševali predvsem z dodatnimi prihodki iz tržno usmerjeni dejavnosti.  Njihov konkretni finančni doprinos predstavljajo:

Število članov v tržnih programih in tržno usmerjenih dejavnostih je tako finančno pokrilo tekmovalne programe, kar je iz razpredelnice jasno razvidno.

V letošnjem letu nam je uspelo pridobiti sredstva na 5 evropskih razpisih. Preko programa Erasmus + smo zgolj v nekaj letih dosegli mednarodno prepoznavnost ter vzpostavili partnerstva v več evropskih državah in širše. Rezultati sodelovanja na mednarodnem področju so odlični in nam v ponos.

 

Kako bomo še naprej razvijali in reševali GIB?

Kako nam gre? Trudimo se po najboljših močeh. Iz leta v leto pokrivamo minuse, najbolje, kakor znamo. Ker vsega ne znamo sami, smo vključili dodatno strokovno pomoč.

GIBu zato dajemo in izvajamo dolgoročno vizijo razvoja društva prilagojeno zelo težkim ekonomskim razmeram, kar nam predstavlja velik izziv in napor.

Upravljanje s prostori in opremo:

  • Judo: ureditev nadomestne dvorane in celovita obnova garderob in sanitarij (načrt si lahko ogledate spodaj*)
  • Gimnastika: zamenjava nekaterih gimnastičnih orodji, predvsem parterja, blazin, gredi, protipoplavna ureditev.
  • Obnova južne fasade. Vsi vidimo, da je tega nujno potrebna.
  • Uveljavitev parkirnega sistema na dvorišču.
  • Izvedba sončne elektrarne.

Poleg upravljanja s prostorom smo usmerjeni v investicijske projekte, ki bodo podpirali obstoj in razvoj juda ter gimnastike na nivoju, kot ga želimo. Imamo že izdelane tehnične načrte in finančno konstrukcijo. Spremljajoči programi so naša prihodnost.

*Slike načrtov prenove prostorov

Obnova garderob v pritličju  Judo obnova sanitarij

 Obnova recepcije in pritličja

Obnova lokala GIB Obnova vhoda GIB

 

Za nujne dodatne prihodke Giba je zelo pomembna dejavnost Igralnice, ki bo omogočala izvedbo investicij v naslednjem mandatu

Že več kot 30 let smo prepoznani po kakovostnih programih za najmlajše. To pot bomo nadaljevali. Igralnica za najmlajše je dobrodošla dopolnitev Trampolin parku, organizaciji rojstnih dni in počitnic ter bistveno razširja ponudbo društva v tem segmentu. Želimo si, da bi jo razumeli tudi kot dodatno vrednost judu in gimnastiki, saj bo z aktivno marketinško ponudbo razširila doseg in spoznavanje naših osnovnih športnih programov najmlajših. Prostor, kjer se otroci spoznavajo z vsemi športnimi disciplinami, hkrati pa pridobivala potrebna sredstva za upravljanje s prostorom.

Projekt izvedbe igralnice za najmlajše je že v nizkem štartu. Sredstva zanj so zagotovljena, prve marketinške in prostorske aktivnosti že izvedene, program smo uskladili s celostno podobo GIBa, prav tako definirali tehnične podrobnosti.

 *Slike načrtov igralnice GIB

Gib Igralnica Gib Igralnica, načrt

 

Lastna sončna elektrarna je odgovor na prihajajočo energetsko krizo.

Sončna elektrarna moči 100kW bo zmanjšala energetsko odvisnost objekta in skoraj v celoti pokrila potrebo objekta po električni energiji. Tako bo društvo vsaj delno zavarovala pred vse višjimi stroški energije. Za primerjavo: decembra 2019 je bila cena za MWh električne energije 79,99 EUR, januarja 2023 pa bo 466,20 EUR, kar na letni ravni pomeni razliko 46.345,20 EUR brez upoštevanja omrežnine, prispevkov in DDV-ja.

Zanjo je že pridobljeno soglasje za priključitev. Izvedba sledi v letu 2023.

Vsekakor se bomo še nadalje in vztrajno trudili blažiti stres, tako finančni kot vsebinski, v prihajajočem obdobju. Z optimizmom lahko rečemo … Preživeli smo zadnji dve leti, zato nam noben izziv ne more biti prevelik.

*Načrt elektrarne in projektna dokumentacija

 

O občnem zboru društva

Zaradi dolge in uspešne tradicije ter razvoja društva si želim, da bo občni zbor potekal v ozračju, ki pritiče naši tradiciji, uspehom in vsem nam, ki smo člani društva. Da se bo še naprej odgovorno upravljalo z društvom, še posebej v teh zelo negotovih časih, ki jih v 120 letni tradiciji ni bilo prav veliko. Javnih sredstev je čedalje manj, zato moramo biti toliko bolj aktivni in odzivni, saj je odgovornost do društva izključno odgovornost nas samih. Nihče ne bo namesto nas, članov, poskrbel za pogoje, pod katerimi bo društvo še naprej uspešno delovalo in se razvijalo.

Za konec bodimo skromni. GIB obstaja že 120 let. Starejši in pametnejši je od nas. Preživel je marsikaj. Mi smo minljivi in zamenljivi. S kakšnim odnosom bomo pristopili k njemu, je odvisno od nas. Delajmo v dobro društva, ki je obstajal pred nami in bo, verjamem, obstajalo tudi za nami.

Vztrajajmo in povežimo se izključno v njegovo dobro!

S spoštovanjem,

Gaber Benedik

Predsednik ŠD GIB



Nazaj