Z vrednotami juda do prijazne in inkluzivne družbe

28.10.2021
Z vrednotami juda do prijazne in inkluzivne družbe

Erasmus + Jita Kyoei – z vzajemnim sodelovanjem do skupnega napredka

Sabina Zorman


Ljubljana, 28. oktobra 2021 – Pretekli konec tedna so se mladi judoisti iz štirih evropskih držav zbrali v italijanskem mestecu Pordenone, kjer so v sklopu Erasmus+ projekta Jita Kyoei razpravljali o pomenu juda v vsakdanjem življenju. Delali so na inkluziji, integraciji in idejah, kako bodo s poznavanjem etičnih vrednot juda pripomogli k izboljšanju družbe, v kateri živijo. Ob koncu srečanja so mladi Slovenci, Hrvati, Italijani in Portugalci prejeli naziv Judo mediator inkluzivnih vrednot.

Mednarodni projekt so partnerji poimenovali Jita Kyoei po enem izmed najvišjih etičnih načel v judu, ki poenostavljeno pomeni s sodelovanjem do vzajemnega napredka. Projekt je namreč nastal z željo, da bi mladi judoisti videli onkraj uspehov na tekmovanjih in se podučili o načelih in vrednotah, ki jih nosi filozofija juda. Cilj juda je, da vsak posameznik razvije ne le svoje telo, temveč tudi um in duha in s svojimi dejanji pripomore k napredku družbe. Osebni in družbeni napredek pa bomo dosegli, če bomo sodelovali.

Cilj projekta je prav tako, da bi se z vrednotami juda spoznalo čim več otrok na način, da bi judo postal del športne vzgoje na osnovnih šolah. Judo je namreč edukacijska metoda in šport, ki pripomore k integraciji in inkluziji. Partnerji projekta verjamejo, da bi bil prenos vrednot juda v šole velik korak k boljši družbi.

Z vrednotami juda do moralnega napredka družbe

Srečanje v Pordenonu je bilo namenjeno mladim judoistom med 14. in 18. letom starosti. S pomočjo svojih trenerjev so razpravljali o tem, zakaj je je judo edukacija. Ugotovili so, da razlog stoji v etičnih načelih in vrednotah, ki spremljajo ta šport. Moralne smernice, ki jih upoštevajo judoisti, jih delajo boljše tudi v družbenem življenju, kjer so vzor ostalim.

Moralni kodeks juda vključuje veliko vrednot. V projektu Jita Kyoei še posebno poudarjamo spoštovanje, solidarnost z vzajemno pomočjo, sodelovanje, odgovornost, pogum, da narediš, kar je prav, spoštovanje svojih dolžnosti ter inkluzijo in integracijo.

Z upoštevanjem teh vrednot lahko izboljšamo svoje življenje in življenje ostalih. V projektu se osredotočamo predvsem na problematiko medvrstniškega nasilja, družbeno aktivnost in sprejemanje raznolikosti.

Judo kot vzor za inkluzijo in integracijo

Ker se ljudje bojimo neznanega, se marsikdaj obračamo stran od drugačnih od sebe. Mladi judoisti so se v Pordenonu poglobili tudi v to, kaj sta inkluzija in integracija ter zakaj sta pomembni. Ugotavljali so, na kakšen način lahko judo pomaga pri sprejemanju raznolikosti.

Judo je že v svoji osnovi inkluziven in integrativen. Zahteva namreč stik, saj se lahko izvaja samo v paru. Poleg tega se z judom lahko ukvarja prav vsak ne glede na naravne predispozicije.

Cilj projekta je, da udeleženci prenesejo vrednote iz tatamija v družbo in so s svojimi dejanji pozitivni vzorniki ostalim. V ta namen so morali mladi judoisti razmisliti, kdo je njihov vzornik in kakšen vzor lahko z znanjem juda dajo sami.

Razdelali so načrt za prvo dejanje, s katerim bodo pripomogli družbi. Ena skupina bo izvedla čistilno akcijo v svojem kraju, druga bo otroke iz ostalih športov podučila o vrednotah juda, spet tretja pa bo besedo o judu širila po lokalnih osnovnih šolah.

Prvi Judo mediatorji inkluzivnih vrednot

V treh dneh razpravljanja so mladi judoisti pokazali, da se zavedajo pomena vrednot in načinov, kako lahko nauke shihana Jigora Kana iz judo dvorane prenesejo v družbeno življenje. Postali so prva generacija Judo mediatorjev inkluzivnih metod.

Njihova naloga je, da izvedejo dejanje, ki so ga predstavili ostalim. In pa da naredijo, kar lahko, za preprečevanje nasilja na treningih, za integracijo in da bodo vzor ostalim.

V prihodnosti si partnerji projekta želijo spodbuditi vedno več generacij judoistov, naj razmišljajo v tej smeri. Zato so pripravili smernice vedenja, ki jih bodo vsi sodelujoči obesili v svoje dvorane.

Judo v šolah v praksi

Udeleženci projekta se niso izgubljali v teoriji, v Pordenonu so si lahko ogledali primer dobre prakse integracije juda v šole. Klub Polisportiva Villanova izvaja vaje juda z vsemi osnovnošolci. Skozi igrice se otroci učijo osnov in principe juda. Tudi mladi udeleženci so zanje pripravili razne igre in se preizkusili v vlogi trenerjev.

Partnerji projekta so Ginasio Clube Portugues iz Portugalske, Riječki Sportski Savez iz Hrvaške, Polisportiva Villanova ASD iz Italije ter koordinatorji projekta Športno društvo GIB Ljubljana iz Slovenije.

 

Želite izvedeti več o projektu? Kliknite TUKAJ.

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete na vodjo projekta: Katja Rudaš, katja.rudas@gib-sport.com

Nazaj