GIBOV INTERVJU: Urh Klopčič, Bron EP Sarajevo 2021

28.06.2021
GIBOV INTERVJU: Urh Klopčič, Bron EP Sarajevo 2021

Urh Klopčič osvojil bron - Evropski mladinski pokal Sarajevo 2021

19. in 20. junija je v Sarajevu potekal letošnji prvi evropski mladinski A pokal (Sarajevo Junior European Cup 2021), kjer je nastopilo 267 športnikov in športnic iz 24 držav sveta. V okviru Slovenske judo reprezentance je Slovenijo skupaj zastopalo 10 judoistov in judoistk (5 moških, 5 žensk).

V težnostni kategoriji do 73 kg (30 tekmovalcev), je GIBov tekmovalec Urh Klopčič, po minuti in pol borbe, z atraktivnim telesnim metom izenačil zaostanek enega wazarija. Nato je po prejeti točki (tehnika meta) nadaljeval s prehodom v končni prijem, kjer je dvoboj tudi zaključil z ippon-om (takojšna zmaga) in tako premagala IVANKA Filip iz Republike Češke. Zmaga nad Čehom mu je prinesla bronasto medaljo.

Izsek iz njegove borbe si lahko ogledate v videu tukaj:

 Ko so se misli umirile, je Urh svoje občutke ob dosežku opisal s spodnjimi besedami:

Rezultat mi pomeni veliko. Letošnja sezona je zadnja, ko nastopam kot mladinec, zato sem imel kar velika pričakovanja. Vedel sem, da se lahko borim za visoka mesta na evropskih tekmovanjih, zato sem še toliko bolj zadovoljen, da sem uspel prikazati tako dobre borbe že na prvi tekmi. To je moja prva medalja na tako visokem, evropskem nivoju.

Zagotovo so takšna tekmovanja zahtevna tako fizično, kot tudi psihično. Ko pogledaš nazaj, kako bi skozi svoje oči ocenil težavnost tekme?

Najtežja je bila zagotovo prva borba. Na mednarodnih tekmovanjih nisem tekmoval že skoraj 2 leti in sem bil popolnoma »razglašen«. Pričakoval sem zmago, a se žal ni izšlo. Po porazu sem bil jezen sam nase in to se je poznalo tudi kasneje na tatamiju. Želja je bila močnejša, moja borba pa agresivnejša. Uspešno nadaljevanje dneva delno pripisujem tudi temu.

Takšen rezultat je zagotovo dobra popotnica tudi za naprej. Kakšni so sedaj tvoji načrti?

Naslednji konec tedna (26.6.2021) se udeležim državnega prvenstva za mladince, nato pa me čaka nekaj mesecev pokalnih tekem v okviru SLO reprezentance. Teh tekem se bom udeleži z bolj sproščeno glavo in manj pritiska; motivacija pa bo samo še večja! Jeseni nas čakata še dva glavna cilja sezone, evropsko in svetovno prvenstvo. Poletje bom zato v veliki meri posvetil treningom in pripravi na zaključek sezone.

Kako potekajo tvoji treningi in življenje v Judo klubu GIB? Trenirati v svojem domačem klubu in trenirati v reprezentančni ekipi je verjetno malce drugače?

Judo sicer je individualni šport, ampak tudi tukaj ne gre brez ekipe. V Sarajevu je bil z mano Grega Brod, trener kadetske in mladinske reprezentance, s katerim v klubu že leta uspešno sodelujemo. Na treningih judoisti potrebujemo tudi partnerje. Tukaj moram omeniti Zarjo Tavčar, s katero skupaj trenirava že od kar se spomnim.

Največja zahvala pa gre Marku Prodanu, trenerju, mentorju in trening partnerju, ki se vedno poskuša prilagoditi urniku in željam tekmovalcev ter vedno išče in tudi najde rešitve za ovire, na katere naletimo na treningu in tekmovanju.

Šport in šola. Kako uskladiti ta dva svetova?

Urh je lansko leto z odličnim uspehom zaključil Gimnazijo Bežigrad in se letos vpisal na Fakulteto za Fiziko, kjer redno opravlja vse študijske obveznosti. Usklajevanje športnih obveznosti na visoki, tekmovalni ravni z uspešnim opravljanjem izpitov na fakulteti, zahteva veliko prilagajanja. Predvsem je pomembna samodisciplina v najširšem pomenu te besede. Slednjo si otroci in mladostniki skozi leta vključenosti v šport kot je JUDO zagotovo privzgojijo. Urh je član našega Judo GIB društva že 14 let, od svojega 5 leta starosti.

Urhu ter vsem nastopajočim reprezentantom Slovenije iskreno čestitamo za prikazane borbe na tekmovanju.

Več o judu za otroke v GIBu si lahko preberete TUKAJ. Vpisi v novo sezono se pričnejo z novim šolskim letom.

Nazaj