ŠPORTNA ZGODBA O ŽELJI, VZTRAJNOSTI IN MOTIVACIJI

14.04.2021
ŠPORTNA ZGODBA O ŽELJI, VZTRAJNOSTI IN MOTIVACIJI

ŠPORTNA ZGODBA O ŽELJI, VZTRAJNOSTI IN MOTIVACIJI


Lara Crnjac, mlada gimnastičarka, ki je po težki poškodbi in dveh operacijah gležnjev, dosegla vrnitev v vrhunsko tekmovalno formo. Udeležila se bo članskega EP v ženski gimnastiki v Švici (Basel, 17.04 - 24.04.2021).

»Biti priča uspehom in preobrazbam, ki jih dosegajo naše športnice in športniki, nam je v veliko veselje in zadovoljstvo.«, trener gimnastike, Ričard Crnjac.

Zgodbe uspehov so si sicer različne. Od vrhunskih športnih uspehov pa vse do uspešnih post-rehabilitacij po poškodbah. Z individualiziranim strokovnim pristopom, sprotnim prilagajanjem ter seveda z veliko truda in vztrajnosti je vse mogoče.

»V svoji 30-letni trenerski karieri sem delal z različnimi vrhunskimi športniki kot zunanji trener za gimnastiko in kondicijo (rokometašice Krim Mercator, Jure Košir, Primož Peterka, Tina Šutej...) in bi z gotovostjo rekel, da so VZTRAJNOST, VOLJA IN ŽELJA njihove glavne značilnosti. Kar je tudi Lara Crnjac pokazala v zadnjih petih letih in s čimer je lahko vzor marsikateremu športniku, ne samo v ženski športni gimnastiki.« Ričard Crnjac.

 

VZTRAJNOST V ŠPORTU

 

Šport te predvsem disciplinira in nauči reda. Nauči te, da šport niso le uspehi, ampak tudi padci in da se moraš znati pobrati. Vztrajnost je tista, ki ti pomaga, da se pobereš, ki nam pomaga premagovati ovire in nas lahko pripelje do pomembnih rezultatov. Ne le šport, tudi življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev.

V mnogočem se lahko zgledujemo po naših športnikih, kot je Lara, kajti če bi obupala pri prvem padcu, nikoli ne bi prišla do te uvrstitve na Evropsko prvenstvo v ženski športni gimnastiki, Basel, Švica

 

Strokovnost, želja in vztrajnost gradijo močno bazo bodočih tekmovalk in trenerk v GIBU!


Lara je bila leta 2011, pri starosti 9 let izbrana v skupino perspektivnih otrok ŠD GIB ŠIŠKA (letnice 2000, 2001, 2002) kjer so bili glavni trenerji Ljudmila Korolenko, Vesna Stare Crnjac ter Ričard Crnjac.

Pravilna gimnastična baza, širok spekter gimnastičnih prvin, redni treningi, balet, ustrezna telesna priprava so obrodili sadove, saj se je kar 5 izmed teh deklet udeležilo MEP (mladinskega evropskega prvenstva) ali OFEM -a (olimpijski festival evropske mladine), 3 tekmovalke pa so tekmovale na obeh omenjenih tekmovanjih. Kar 8 izmed teh deklet je na tekmovanju izvedlo tudi dvojni salto nazaj na parterju.

Nekatere tekmovalke iz te skupine so še vedno aktivne kot članice slovenske članske gimnastične reprezentance za leto 2021: Brina Plevčak, Gaja Žabnikar in Lara Crnjac. Liza Jovanovic, Brina Dolenec in Janina Benedik pa so članice ženske gimnastične reprezentance v TEAM GYM-u.

Nekatere zgoraj omenjene tekmovalke imajo željo svoje znanje deliti kot mlade trenerke v GIBU (Liza Jovanovic, Naja Miklič, Živa Jovan), na kar smo še posebej ponosni. GIB stremi k vzgajanju lastnih in strokovno podkovanih kadrov.
Vrnitev po poškodbi in pot do Evropskega prvenstva

Kadar je gimnastična baza osnovnih prvin opravljena kvalitetno, to omogoča vrnitev v tekmovalne gimnastične vode tudi po daljšem premoru. Slednje je s svojo izjemno voljo in željo pokazala in dokazala Lara, ki se je skoraj po 3,5 letih vrnila v tekmovalno športno gimnastiko in bo nastopila na EP v Švici (Basel, 17.04 - 24.04.2021).

Žal je bil razlog za premor težja poškodba obeh gležnjev, ki se je pripetila na mednarodnem tekmovanju VORONIN CUP v Moskvi (17.12 - 21.12.2017) in sicer na ogrevanju na preskoku pri skoku sklonjeni Jurčenko.

Sledili so trije dolgi premori (takoj po poškodbi, po prvi operaciji ter po drugi operaciji). Po vsaki operaciji je sledil dolgotrajen počitek ter 4–5 mesecev intenzivnih fizioterapij. Lara pravi, da sama ni pričakovala tako dolgotrajne rehabilitacijske poti:

»Po poškodbi sem imela v mesecu maju 2018 prvo operacijo, po kateri je sledilo 6 tednov mirovanja, dolgotrajnih fizioterapij in ponovnega postavljanja na noge.«

Kljub preprekam je Lara s treningi nadaljevala in se intenzivno pripravljala na člansko Evropsko prvenstvo spomladi 2020, ki so jo zaradi Covida odpovedali. Razočaranje je bilo veliko, sledil pa mu je še večji izziv: zdravniki so Lari, zaradi slabih izvidov, svetovali ponovno operacijo obeh gležnjev.

»Avgusta me je tako čakala druga operacija in ponovno mirovanje. Kljub vsemu sem še vedno čutila željo po vrnitvi na tekmovanja in zato začela s treningi takoj po operaciji. Sprva so bili treningi prilagojeni vzdrževanju telesne pripravljenosti, kasneje pa sem postopno začela z izvajanjem prvin na dvovišinski bradlji.«, je povedala Lara.


Lara je svojo športno pripravljenost vztrajno in pogumno nadgrajevala in si na preglednem tekmovanju izborila mesto med potnicami na Člansko EP v ženski gimnastiki.

S tem, ko si v življenju postavljamo cilje, nam lahko kdaj tudi spodleti. To je pač del uspeha. Pomembno je, da v takšnih situacijah ne odnehamo. V mnogočem se lahko zgledujemo po naših športnicah, kot je Lara. Če bi obupala pri prvem padcu, nikoli ne bi prišla do te uvrstitve na EP.

»Lari iz srca želim veliko športnih ter osebnih uspehov v nadaljevanju njene življenjske poti.«, zaključi Ričard Crnjac.

Lara Crnjac:

»Hvaležna sem vsem, ki so mi pri vrnitvi pomagali in me spodbujali. Na Evropskem prvenstvu si želim, da bi mi vaja čim boljše uspela in da bi bilo to tekmovanje zame nov začetek.«

Lari tudi vsi ostali želimo uspešen nastop na EP!

Video zgodbo si lahko ogledate TUKAJ


 

Nazaj