GIBOV INTERVJU: Urban Sever & Zala Trtnik

27.01.2021
GIBOV INTERVJU: Urban Sever & Zala Trtnik

Urban Sever, trener gimnastike v ŠD GIB in Zala Trtnik, finalistka letošnjega EU prvenstva, sta opisala, kako je potekalo samo tekmovanje, priprave in kakšno je življenje profesionalne športnice pri rosnih petnajstih letih.

Urban Sever, trener gimnastike, ŠD GIB

Uran Sever je trener gimnastike v ŠD Gib, ki se je s športno gimnastiko ukvarjal 7 let, od leta 2006 pa deluje kot trener v Gim klubu Šiška. Decembra (2020) pa je svojo ekipo popeljal do finalne uvrstitve na mladinskem EU prvenstvu v Turčiji.

Kakšna je bila vaša vloga na tekmovanju in na pripravah?

"Vloga reprezentančnega trenerja, je enaka klubski, le da pomen velikih tekmovanj daje tudi večjo težo in da je občutek, ko oblečeš reprezentančno opravo in se sprehodiš skozi dolg hodnik do tekmovališča fenomenalen. Vesel sem, da je Slovenija na Mladinsko evropsko prvenstvo po nekaj letih zopet poslala ekipo, katero sta tvorili tudi Zalini društveni kolegici Živa Konič in Tia Pavlin Zakovšek, ter še dve tekmovalki Lea Koren (ŠK Salto) in Neža Erpič (GD Zelena Jama). Kljub temu, da pogoji za pripravo niso bili optimalni, sem vesel da smo se tekmovanja udeležili."

Kako so v luči aktualnih razmer potekale priprave in samo tekmovanje? 

"Glede na to da nam je bilo onemogočeno treniranje s strani države, smo s pomočjo Gimnastične zveze in klubov poiskali prostor v Osijeku, kjer so nas zadnji mesec priprav toplo sprejeli, nam ustvarili »mehurček« in nam nudili odlične pogoje za trening. Da smo prišli do teh priprav, pa je bilo kar nekaj preprek. Imeli smo težave z okužbami v matičnem društvu, odpoved treningov zaradi zaostritev razmer itd. Praktično ni bilo dneva, v katerega Bi se zbudil 100% prepričan, da bomo trening sploh imeli. Zato je bila priprava na tekmovanje zelo težka.

Ko smo bili enkrat na tekmovanju pa je bilo slednje dobro organizirano. Bilo je sicer nekaj posebnosti glede testiranja pred tekmo in nenehnega razkuževanja, drugače je vse potekalo normalno."

*Slovenska ekipa na EU mladinskem prvenstvu dec. 2020 Turčija, Mersin.

Kako bi sami, skozi oči trenerja, opisali pripravo na tekmovanje? So bile kakšne prednosti, pomanjkljivosti?

"Prednosti praktično ni bilo, saj je stresna situacija glede Covid testov vedno prisotna nekje v podzavesti. Prav tako so bila odpovedana vsa tekmovanja državnega nivoja pred Evropskim prvenstvom, tako da so dekleta tekmovalni stres prvič po enoletni pavzi, občutile prav tam. Kar ni ravno optimalno."

Kako bodo, glede na trenutne razmere, tekmovanja potekala v naslednjih nekaj mesecih?

"Upam, da jih bomo sploh imeli. Če do tega pride, pa vrjetno v omejenem številu tekmovalk in društev."

Kako bi ocenili kvaliteto nastopov? Kaj je bilo največje presenečenje tekmovanja in katera ekipa/tekmovalka je še posebej izstopala?

"Menim, da je bilo, kljub odpovedim nekaterih držav zaradi razmer glede Covida, videno veliko kvalitetne gimnastike.

Po mojem mnenju je bilo največje presenečenje preobrat pri zadnjem nastopu v članskem finalu ekip. Larisa Jordache je namreč na parterni podij odšla kot zadnja. Vsi smo pričlakovali, da bo s svojo sestavo opravila suvereno, nato se pa se zalomilo v tretji diagonali, pri kateri je zgubila orientacijo v zraku. Prav zaradi te napake, je nato Ukrajina po dolgem času osvojila prvo mesto v ekipni članski kategoriji.

Veseli me da se Romuni z mladinsko ekipo vračajo na stara pota zmage. Spremljam jih že nekaj let in zato je bilo to iz moje strani pričakovano."

Kako bi opisali nastop slovenske mladinske reprezentance in naših Gibovih članic?

"Predvsem bi rad izpostavil dobro vzdušje v ekipi, sploh pa Zalino parterno sestavo v Finalu Evropskega prvenstva.

*Slovenska ekipa na EU mladinskem prvenstvu dec. 2020 Turčija, Mersin.

"Če povzamem petkove kvalifikacije, se mi zdi, da so punce svoje prvo EP okusile z veliko žlico. Na tekmovanju, kot je bilo to, je potrebno pričakovati tudi »kikse«, saj je teža malo večja, kot pri nekaterih manj pomembnih tekmah. Zdi se mi, da so dekleta opravila svoje nastope dobro. Zali je v svojih težkih sestavah na gredi in bradlji, kjer je bila najbolj konkurenčna za nastop v finalu, zmanjkalo tekmovalnega ritma v pretekli sezoni."

Kako in kaj slednje tekmovanje pomeni za našo ekipo. Kaj to pomeni za prihodnost Gimnastičnega Kluba GIB Šiška in kaj pomeni to za Zalo Trtnik?

"Za naše društvo in Slovenijo je Zalino 5. mesto iz parterja, prva uvrstitev v finale na posameznem orodju na mladinskem evropskem prvenstvu, vrhunski rezultat. Mislim da je to izjemen uspeh in nam daje vedeti, da smo na pravi poti.

Dekletom je vlilo veliko motivacije za napredek in nadaljevanje s treningi. Zala si je s 5. mestom na parterju, zagotovila tudi status perspektivnega športnika v Sloveniji, Tii in Živi pa je bil dodeljen status mladinskega športnika."

Zala Trtnik, EU prvenstvo, Mersin, dec. 2020

*Zala Trtnik, EU prvenstvo Mersin, dec. 2020

Kako bo ekipa gimnastike trenirala v času Covid 19 omejitev in kako vsa ta situacija vpliva na razvoj ženske gimnastike v SLO na splošno?

"Jah, to pa je težko vprašanje. Ne vem, preko Zooma? Ko smo prišli iz EU prvenstva, so se vrnili k že znanim omejitvam in naši treningi so še vedno omejeni. Tako da pogojev za normalne treninge žal nimamo."

Verjetno je življenje in vsakdan deklet, ki se ukvarjajo s tekmovalno gimnastiko nekoliko drugačno od življenja ostalih otrok in mladostnikov. Kako in na kakšen način usklajujejo življenje: treninge, šolo, prosti čas, zabavo?

"O tem bi lahko več povedale one." (Preberite intervju z Zalo Trtnik spodaj)

Že vrsto let ste trener Gimastike in veliko zgodb ste verjetno že doživeli. Kako in zakaj se otroci odločijo za gimnastiko?

"Mislim, da je to en zabavnejših športov, ki nosi posebnosti in veliko dozo adrenalina. Vsak bi se rad naučil salte in to je običajno primarni motiv za vpis v gimnastiko. Hkrati pa se mi zdi da je vzdušje in sklepanje prijateljstev, pri premagovanju svojih strahov in samega sebe še bolj intenzivno."

Kako v ŠD GIB poskrbite za motivacijo in povezanost ekipe?

"Vsaka ekipa ima svoj ritem, katerega določajo vsi akterji le te. Če vemo, s kakšnim namenom pridemo v telovadnico, ko se dela, potem ostane veliko časa za zabavo in povezovanje. Zdi se mi, da se moramo veliko pogovarjati, če hočemo vsi napredovati. Komunikacija in enaki cilji so ključ do uspeha. Kot trener pa sem odprt za vsak predlog in neumnost, tako da je to še lažje."

*Slovenska ekipa na EU mladinskem prvenstvu dec. 2020 Turčija, Mersin.

Kako lahko otroke in mladostnike vzpodbudimo k športu – kakšna je vloga staršev pri tem?

"Brez staršev tako ali tako ne gre. Zdi se mi, da mora biti jedro tisto, ki mladega športnika podpira. Če tega ni, športnik ob prvi večji prepreki sam počepne in se težje pobere. Mladim upom je namreč treba stati ob strani takrat, ko je lepo in takrat, ko je težko. Le to pa zahteva veliko energije in časa celotne družine."

Vzdrževanje motivacije in telesne pripravljenosti v času Covid omejitev pa je verjetno tudi kar izziv.

"Sam velikokrat rečem, da bodo to obdobje športno preživeli le tisti z veliko mero notranje motivacije in želje. Trenerji smo tu, da jih usmerjamo in vodimo, je pa iz dneva v dan težje vsem v tej situaciji. Zdi se mi, da moramo bili hvaležni za to, da smo se sploh udeležili Evropskega prvenstva v teh okoliščinah. Za nameček pa smo dosegli tudi zelo lepe rezultate.

To je Evropsko prvenstvo, katerega sam ne bom nikoli pozabil. In finalni nastop Zale je tisti, ki bo ob vrhunskem rezultatu pustil velik pečat trdega dela in premagovanja vseh ovir, ki so nam stale na poti. Sam sem na dekleta zelo ponosen in nebi zamenjal niti enega dneva na tej poti!"

Zala Trtnik: o perspektivni 15-letnici, ki trenira 27 ur na teden!

Zala je 15-letnica iz Ljubljane. Na prvi pogled je običajna in zelo prijetna devetošolka na OŠ Riharda Jakopiča. Razlika med njo in večino ostalih sovrstnic je v tem, da ona treniram 27 ur tedensko (Od ponedeljka do sobote 4 ure popoldan in 2-krat tedensko zjutraj po 1.5h).  Mladinsko evropsko prvenstvo v Turčiji je bilo največje tekmovanje, ki se ga je udeležila. Kako je doživljala priprave in samo tekmovanje, si lahko prebrete spodaj.

Zala Trtnik

Zala Trtnik

Da si prišla do teh dveh zelo dobrih uvrstitev, je bilo potrebnih kar nekaj nastopov/izvedenih vaj. Kateri ti je fizično in psihično predstavljal največji izziv in kako si se soočila s tem med tekmo?

"Zadnja dva meseca sem zelo veliko trenirala, med drugim smo, zaradi prepovedi treningov v Sloveniji, odšli v Osijek (Hrvaška). Bilo je psihično zelo naporno, saj smo se kar naprej testirali za Covid. Ker je bila to edina tekma letos, nisem imela velikih pričakovanj."

Kako so v luči vseh korona omejitev potekali treningi in priprave?
"Na priprave smo šli v Osijek, kjer smo 14 dni preživeli v mehurčku in tam smo dobro trenirali. Pred tem so vse do omejitev treningi potekali doma v Lljubljani. Bili smo tudi malo živčni, ker iz dneva v dan nismo vedeli, ali bomo lahko trenirali ali ne, zato se zahvaljujem Gimnastični zvezi, ki nam je priprave v Osijeku omogočila.

Kaj ta uvrstitev pomeni zate in za tvojo športno kariero? Kakšni s tvoji občutki po tekmovanju. Imaš še kakšne konkretne cilje za prihodnost?

"Moja športna kariera se je s to uvrstitvijo komaj začela in vesela sem, da sem dosegla najboljši slovenski rezultat na mladinskem Evropskem prvenstvu. Z nastopi na bradlji in gredi nisem bila zadovoljna, prvič sem imela nekaj novih elementov in jih nisem izvedla, tako kot znam. Na preskoku sem prvič pokazala nov skok in mi je uspel zelo dobro, žal mi je čisto malo zmanjkalo za uvrstitev v finale. Zelo sem vesela, da sem v finalu na parterju pokazala zelo lepo vajo.

V prihodnosti zaenkrat ni napovedanih nobenih tekem. Med tem si želim naučiti čim več novih elementov. Upam, da bo tudi v letu 2021 kakšna velika tekma."

Takšno športno življenje zagotovo ni tipično življenje, ki ga živijo tvoje sovrstnice in sovrstniki? Kako usklajuješ vsakdan (šola, prijatelji in družina) ter treninge. Je potrebno kar nekaj koordinacije?

"Trenutno je malo lažje, ker šola poteka na daljavo, drugače pa izkoristim vsak prost trenutek, da naredim domačo nalogo. Ne zdi se mi, da se čemu odrekam, saj gimnastiko rada počnem. S sotekmovalkami smo postale zelo dobre prijateljice, naučila sem se discipline tudi za druga področja in obiskala sem veliko držav. V gimnastiki si želim vztrajati še dolgo."

Kaj bi sporočila vsem ostalim mladim, da bi jih motivirala k ukvarjanju s športom?
"Da ne obupajo! Spomladi sem bila dva in pol meseca brez treningov v dvorani, sem pa doma delala veliko vaj za moč, kar se mi je ob prihodu v dvorano zelo poznalo. Potrebno je vztrajati in to se povrne!"

Zalina nastopa na letošnjem Evropskem mladinskem prvenstvu si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

 


Nazaj