Evropski pokal Dubrovnik 2019 - Zarja Tavčar in Urh Klopčič med najboljšimi

25.04.2019
Evropski pokal Dubrovnik 2019 - Zarja Tavčar in Urh Klopčič med najboljšimi

 

Evropski pokal Dubrovnik 2019


V soboto in nedeljo 13. in 14. aprila, je v Dubrovniku potekal močan evropski članski judo pokal (Dubrovnik Senior European Cup 2019), kjer je nastopilo 235 športnikov in športnic iz 25 držav sveta. V okviru Slovenske judo reprezentance je Slovenijo skupaj zastopalo 15 judoistov in judoistk (8 moških, 7 žensk).


Zarja Tavčar in Urh Klopčič med najboljšimi

 

V težnostni kategoriji do 63 kilogramov, je naša tekmovalka Zarja Tavčar s prednostjo wazarija ter dvema shidoma (kazni) premagala JAWOROWSKI Naemi iz Švedske, ter v boju za bron osvojila zasluženo 3. mesto.

Zarja se je v dopoldanskem delu do finalnega bloka ter borbe za bron morala prebiti skozi serijo petih borb. V prvem in drugem kolu po koncu rednega dela (4 min) je v podaljšku borbe premagala HOOI Noa (Nizozemska) in DELEN Selina (Belgija). Nato pa je v četrtfinalu v težki borbi morala priznati premoč predstavnici Izraela GROSSMAN Adi.

"Vsaka borba je bila na svoj način težka. Tako prva, kjer je bolj prisotna začetna nervoza, kot zadnja, kjer je v igri že medalja. Kljub dolgem dnevu sem ohranila glavo in telo na pravem mestu, kar kaže dobro psihično in fizično pripravljenost. Seveda pa je še veliko prostora za napredek."

V repasažnih bojih je Zarja nadaljevala z odličnimi nastopi, z zmago nad PICCIN Cristina (Italija) in pomembno zmago nad prvo nosilko turnirja DAKIC, Svetlana (Srbija), s katero si je priborila nastop v finalnem delu turnirja in borbo za bronasto odličje.

"V nadaljevanju sezone me čaka še nekaj evropskih mladinskih in članskih pokalov. Letos pa zaključujem tudi 4. letnik gimnazije in opravljam maturo. V želji, da mi dobro uspe na šolskem in športnem področju me zato čaka še veliko trdega dela."

"Medalja mi pomeni veliko. Je predvsem spodbuda za nadaljevanje sezone in potrditev dobrega dosedanjega dela."

 

V kategoriji do 66 kilogramov je dober tekmovalni dan dopolnil Urh klopčič, ki je osvojil odlično 5. mesto ter poskrbel za najvišjo moško uvrstitev Slovenije na turnirju.

Urh si je s atraktivnim metom za ippon (takojšna zmaga) v zadnjih sekundah dvoboja z neugodnim domačim reprezentantom, DAPIC Leon (Hrvaška) priboril borbo v popoldanskem finalnem bloku.

"Fizično sem dobro pripravljen, a imam vseeno še kar nekaj rezerve. Na koncu se pozna prav vsak trening, katerih pa sem imel v letošnji sezoni kar precej. Najtežja mi je bila 4. borba proti Hrvatu Đapiću, ker sem večji del borbe lovil prednost wazarija. Bila je zelo zahtevna tudi iz psihološkega vidika, saj se z nasprotnikom poznava že dolgo časa in je zato vedel, kje so moje šibke točke in kje prednosti."

V borbi za bron je moral priznati zmago srbskemu tekmovalcu MOROHOJEV, Mihail (Srbija) vendar obenem z osvojenim 5. mestom poskrbel za odlično uvrstitev, na svojem prvem članskem EJU turnirju.

"Visoka uvrstitev na takem turnirju je prišla kot prijetno presenečenje, tako zame, kot za moje trenerje. Jaz jo vidim kot neke vrste potrditev in nagrado za ves vložen trud, predstavlja pa mi tudi veliko motivacijo za nadaljevanje sezone."


Drugi dan tekmovanja je v kategoriji do 78 kilogramov nastopila Dora Bohinc.

Dora je imela malo manj sreče z žrebom. V prvem kolu je izgubila proti zmagovalki mladinskega EJU turnirja v Lignanu 2019 v preteklem tednu, VAN HARSELAAR, Renee (Nizozemska). Nizozemska predstavnica je v naslednjem kolu izgubila proti hrvaški reprezentantki, srebrni iz Svetovnega prvenstva na Bahamih, Nassau 2019, zato se Dora ni uvrstila v repasažne boje.

Vsem nastopajočim reprezentantom Slovenije iskreno čestitamo za prikazane borbe.


Nazaj