Dan Olimpijskega komiteja Slovenije

19.11.2018
Dan Olimpijskega komiteja Slovenije

Janez Matoh prejemnik priznanja MOK za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa.

Janez Matoh, neumormo, vztrajno in prodorno že več kot šesdeset let deluje na najrazličnejših športnih področjih in ravneh, pri čemer je njegova največja ljubezen vsekakor gimnastika. Bil je načelnik in nato od leta 1966 predsednik društva Partizan Spodnja Šiška, danes poznan kot Športno društvo GIB. Prvi mož Gimnastične zveze je bil od leta 1978 do 2001, v času ponovnega vzpona slovenske gimnastike, ki se je z Lojzetom Kolmanom, Aljažem PEganom in Mitjo Petkovškom vrnila v evropski in svetovni vrh. S projektom "Gimnastika 2000", čigar pobudnik in vodja je bil, je dal slovenski gimnastiki ponoven zagon v množičnem in kakovostnem smislu.

Pri olimpijskem komiteju Slovenije-Združenju športnih zvez je bil dve mandatni obdobji član izršilnega odbora in prvi podpredsednik ter hkrati predsednik Odbora športna za vse ter v zadnjih dveh mandatnih obdobjih predsednik Komisije za priznanja.

V dolgih letih športnega delovanja je zasnoval in izpeljal številne programe in vodil različne prireditve in športne akademije. Je pobudnik in neformalni vodja številnih nacionalnih projektov in akcij, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev v vseh življenjskih obdobjih.

Je zagovornik temeljnih vrednot in avtonomije športna od športnih društev, kot osnovnih celic športa, do njihove nacionalne in mednarodne organiziranosti.

Nazaj