Trenerji


Rajko Fatur

vodja JK Šiška
mojster juda 6. DAN

Leta 1961 sem kot golobrad deček s podeželja prišel v srednjo šolo v Ljubljano. Zvečer sem se pripeljal z vlakom na glavni železniški kolodvor in se peš odpravil v internat. Po poti, ki je vodila mimo razsvetljene dvorane, v kateri so se na moje veliko presenečenje vneto premetavali v bela, pižamam podobna oblačila oblečeni fantje, opasani s pasovi različnih barv. Ustavil sem se pod okni in strmel – v te fante, ki so različne mete izvajali z golimi rokami, in se čudil, da so se tako hitro pobirali in brez bolečin nadaljevali z drugimi meti. Ne vem koliko časa sem strmel in jih občudoval. Name so delovali kot magnet, nisem se mogel premakniti, dokler se nisem zavedel, da bom zamudil pravočasni prihod v internat. Res sem zamudil, dobil sem opomin, vendar sem takrat tudi sklenil, da bo ta šport moj šport. Že naslednji dan sem se vpisal v začetni tečaj in tako me je judo zaznamoval za vse življenje, saj sem vse od takrat neločljivo vezan na naš klub.

 

Anja Dobovšek

profesor športne vzgoje
mojster juda 5. DAN

Verjetno je veselje do dela z otroki vgrajeno že v moje gene, saj izhajam iz družine z dolgo zgodovino učiteljev. Za trenersko delo sem se odločila po koncu srednje šole, ko sem se vpisala na Fakulteto za šport. Sedaj sem trener že 16 let in kljub temu, da je trenersko delo naporno in ima precej nenavaden delavnik, mi nikoli ni bilo žal, da sem se tako odločila.
Sama v judu vidim več kot le šport in pehanje za rezultati. Trening juda te navadi na trdo delo, saj pri judu ni bližnjic in hitrih poti do uspeha. Nauči te vztrajnosti, potrpežljivosti in borbenosti, ki pride v življenju še kako prav. Vsakič ko pri mojem delu naletim na oviro se spomnim izreka, ki je tesno povezan z judom: Na svetu sta dve vrsti ljudi. Tisti, ki iščejo izgovore, in tisti, ki iščejo pot. Z dovolj truda in iznajdljivosti se vedno najde pot.


041 / 725 - 665
e-mail: judo@gib-sport.com

 

Grega Makovec

trener juda
mojster juda 4. DAN

Grega Makovec je trener naše skupine vrhunskega športa. Njegovi trenerski začetki segajo v leto 1989, ko je pričel kot asistent v začetnem tečaju juda. Od takrat je prehodil dolgo pot od trenerja dečkov pa vse do trenerja sedanjih slovenskih reprezentantov. Danes trenira več slovesnkih reprezentantov v članski in mladinski konkurenci, ter številne mlade perspektivne tekmovalce. Je vrhunski stokovnjak na svojem področju in pravi športni zanesenjak. Brez njega naš klub vsekakor danes ne bi bil to, kar je.

 

 

Andrej Pavlin

trener juda
mojster juda 3. DAN

Pri desteih letih sem se odločil, da bom začel trenirati judo. Razlog: »dejmo probat, kaj je to judo?«. Takoj mi je postal zelo všeč. Pri 22ih letih sem se odločil, da bom prenehal s tekmovalnim judom in se bom začel ukvarjati s trenerstvom.
Zanimivo pri judu je to, da se ga učiš celo življenje.Toliko različnih stvari obstaja, da se jih je nemogoče naučiti. Najboljše pa je to, da lahko vsako tehniko prilagodiš svojim fizičnim sposobnostmi in konec koncev si lahko izmisliš čisto novo tehniko meta ali parterno tehniko. Trenutno imam skupino zelo perspektivnih tekmovalcev in upam, da bomo skupaj dosegli najboljše tekmovalne uspehe.


040 / 168 - 666
e-mail: andrej.pavlin@gib-sport.com

 

Marko Prodan

trener juda
mojster juda 3. DAN

Judo treniram že 20 let. Od majhnega me je zanimal šport in srečo imam, da sem pred leti na televiziji zagledal oddajo, ki je prikazovala samoobrambo in predstavljala naš klub, Judo klub Šiška. Bil sem aktiven tekmovalec in kar nekaj let poskušal trenirati judo na čim višjem nivoju. Mednarodna konkurenca je močna, vendar sem vedel da le s pozitivnim pristopom do treningov, trdim delom in voljo lahko dosežeš vrhunske rezulatati oz. se približaš vrhu.
V Sloveniji sem osvojil vsa državna prvenstva, manjkalo mi je samo še prvo mesto v ekipnem tekmovanju, v 1. slovenski judo ligi z domačim klubom, katerega mi je ob veliki želji in vrhunski ekipi uspelo osvojiti v letu 2015.
Zadnja leta tekmovalne kariere me je vedno bolj začelo zanimati tudi delo z mladimi, neizkušenimi tekmovalci in delo v športnih organizacijah. Zavedam se, da je pri našem športu še veliko stvari, ki bi se jih dalo izboljšati. V prihodnosti želim svoje znanje in izkušnje, ki sem jih pridobil kot tekmovalec deliti naprej ter poskušati doprinesti dodano vrednost Judo klubu Šiška in ŠD GIB.


e-mail: marko.prodan@gib-sport.com

 

Natalija Regina

profesor športne vzgoje
mojster juda 2. DAN

Davnega leta 1987 sva s prijateljico Andrejo z ulice zagledali plakat, ki je vabil nove, mlade judoistke in judoiste v začetni tečaj juda. Andreji je bila ideja takoj všeč in me je začela pregovarjati, da bi šle vsaj pogledat kako to izgleda. No pa sem pristala na to »grem s tabo pogledat« in tako se z judom »gledava« še dandanes.
Kmalu je judo postal pomemben del mojega življenja, začela so se tekmovanja, višji pasovi, priprave in druženje izven treningov. Na začetku študija sem začela s trenerskim delom, ki me je izpopolnjevalo še veliko bolj, kot prej samo treniranje. Delo z otroki sem oboževala in tudi danes, ko treniram najmlajše judoiste, ni nič drugače, čeprav si mnogokrat, ko so nagajivi rečem: »Ampak letos je pa res zadnjič, da mi »tamali« živce kravžljajo,« a kaj, ko me njihov navihan pogled zmeraj »stopi« še posebej, ko pridejo na trening in rečejo:«Natalija, kok sm jst pogrešal judo.


e-mail: natalija.regina@gib-sport.com

Grega Rankel


trener juda
mojster juda 4. DAN


Z judom sem se začel ukvarjati razmeroma pozno, v sedmem razredu osnovne šole, ker je začel judo trenirati tudi moj mlajši brat. On je judo kmalu zapustil, jaz pa sem s treningi kljub temu nadaljeval. Moji judoistični začetki niso bili ravno najbolj vzpodbudni – bil sem bolj velik in štorast, vendar se je s časom tudi to popravilo (velik sem še vedno, štorast pa malo manj kot prej), za kar ima gotovo veliko zaslug prav treniranje juda, kjer sem na treningih, tekmovanjih in pripravah spoznal tudi veliko ljudi. Ker sem ugotovil, da so judoisti v redu družba, sem tudi zaradi tega laže vztrajal pri judu.
V času, ko sem še aktivno treniral, sem najbolj užival na tekmovanjih, ob začetku študija pa me je vedno bolj začelo zanimati tudi trenersko delo. Začel sem hoditi na treninge kot Anjin asistent, čez nekaj časa pa sem dobil tudi svojo skupino – naš prvi judo vrtec. Ugotovili smo, da se z majhnimi otroki dobro razumem, zato sem začel prevzemati vedno več skupin z našimi najmlajšimi judoisti. Med otroki se še vedno dobro počutim in upam, da bom še dolgo lahko trener malih judoistov.

 

Klara Bohinc

inštruktor juda
mojster juda 1. DAN


Z judom sem se začela ukvarjati leta 2005, ob vstopu v tretji razred OŠ. Na idejo sem prišla zaradi svojih sošolcev-trenirala  je dobra tretjina razreda-dokončno pa sem se odločila zaradi svoje učiteljice, ki je trdila, da je judo šport za fante. Muhasta, kakršna sem, sem ji seveda hotela dokazati nasprotno.  Poleg zabavnih treningov je bil velik plus tudi to, da se je z mano vpisala mlajša sestrica.  Tekmovala sem  od samega začetka, do (skoraj)  konca gimnazije, za tem pa se navdušila za delo z otroci. Na to je v veliki meri  vplival mlajši bratranec, ki sem ga velikokrat pazila med vikendi.  Željo po treniranju otrok so mi v klubu uresničili, zato se zdaj že drugo leto »igram« z našimi najmlajšimi v programih judo vrtca.  Poleg tega sem tudi študentka farmacije, kamor upam, da me bo poneslo v prihodnosti.

 

Žiga Košec

trener juda
mojster juda 2. DAN


Pri rosnih 5ih letih so me starši pripeljali v dvorano Judo kluba Šiška, da se poskusim v športu, ki ga je treniral že moj oče in verjetno se je že takrat spletla močna vez med mano in tem prelepim športom.
Na judu sem se naučil predvsem spoštovanja, discipline, vztrajanja ter trdega dela, kar pride prav tudi v vsakdanjem življenju. S svojimi sotrpini sem vedno kljub naporu in odrekanjih užival na treningih; na tekmah in pripravah pa sem spoznal tudi mnogo novih prijateljev.
Tako sem celo otroštvo tekmoval na slovenskih tekmah, državnih prvenstvih in v tujini ter redno osvajal medalje, kot kadetu pa se mi je uspelo uvrstiti tudi na evropsko prvenstvo. Trofej se je nabralo kar nekaj, med njimi tudi par naslovov državnega prvaka ter zlata medalja 1. slovenske judo lige, ki smo jo lansko leto osvojili prvič v zgodovini Judo kluba Šiška.
Pri 16ih letih sem postal eden najmlajših nosilcev črnega pasu v Sloveniji, že pri 18ih letih pa sem se zaradi mnogih poškodb odločil nekoliko opustiti tekmovalno karirero in se raje bolj posvetil šolanju. In ker se je v meni skozi leta treningov juda nabralo ogromno znanja se mi je zdelo najbolje, da se poskusim še v trenerskih vodah. Najlepši del znanja je namreč, ko ga deliš z ostalimi in prav zato na treningih z otroci tako uživam.
Otroke bi rad naučil tako borbenosti - saj vsak lahko s trdim delom postane dober tekmovalec, kot tudi spoštovanja, discipline, poštenosti, vztrajnosti in medsebojne pomoči, ker menim, da mora biti vsak judoist tudi dober človek.

 

Žiga Cankar

trener juda
mojster juda 2. DAN

Z judom sem začel ukvarjati v 1. razredu osnovne šole. Sošolec me je vprašal, če bi šel z njim pogledat na trening. In sem šel. Pred začetkom prve vadbe sem opazoval starejše tekmovalce in si sam pri sebi govoril v mislih: »Vsi imajo tako dolge bele obleke. Ali jim ni vroče?«. Imel sem še veliko več vprašanj in vse me je zelo zanimalo. In ravno ta otroška radovednost me je tako pritegnila, da sem se odločil za judo. Judo me je takoj “prijel” in me ni več izpustil, vse do danes. Že skozi vso tekmovalno kariero sem vedno zelo rad pomagal mlajšim tekmovalcem na treningu. In to mojo lastnost sem hotel prenesti tudi na delo z otroki. Najprej sem začel kot asistent pri najmlajših. Delo z njimi me je takoj pritegnilo in v njem sem zelo užival. Ravno to veselje do dela z otroki je pripomoglo k temu, da sem se odločil vpisati na Fakulteto za šport in obenem postati tudi trener. Sedaj že drugo leto treniram najmlajše in vsak dan se naučimo kaj novega - tako jaz kot tudi oni. V prihodnosti bi si želel še bolj poglobiti moje znanje o delu z otroki ter jim z vsemi mojimi tekmovalnimi izkušnjami pomagati tako v športu, kot tudi v ostalem življenju.

 

Gašper Jerman

trener juda
mojster juda 1. DAN

Z judom se ukvarjam že od svojega petega leta starosti. Zanj sem izvedel čisto po naključju. Odraščal sem v Šiški blizu Športne dvorane GIB. Z očetom sva se dostikrat sprehajala mimo in skozi okna opazovala razne športe. Neki dan so bili v telovadnici ljudje v belem, kateri so se med sabo borili. Očeta sem vprašal kateri šport je to in odgovoril mi je Judo. Isti dan me je odpeljal v telovadnico, da sem jih lahko občudoval od blizu. Takrat je med mano in judom preskočila iskrica, ki traja še danes.
Judo me ni naučil le judo veščin, ki jih sedaj obvladam, vendar mi je veliko pripomogel tudi na sami življenjski poti.
V Sloveniji sem na področju tekmovanj osvojil vse, kar se osvojiti da. Sem devet kratni državni prvak Slovenije in imam tudi dva naslova državnih ekipnih prvakov. Hitro sem začel tekmovati tudi na mednarodnih tekmovanjih, kjer sem osvojil veliko odličij. Sem pa tudi dvakratni zmagovalec evropskega pokala, osvojil sem tudi nekaj srebrnih in bronastih odličij iz evropskih pokalov.
Ker imam rad delo z otroki in ker se zavedam, da je judo zelo zahteven šport, bi rad svoje znanje in izkušnje delil z njimi. Želim si da bi jim svoje znanje prenesel tako dobro, da bi bili na svoji športni poti tako dobri ali še boljši kot jaz.

 

Katja Rudaš

trener juda
mojster juda 1. DAN

S šestimi leti sem začela trenirati judo, saj sem se zgledovala po starejšemu bratu. Kmalu sem ugotovila, da mi judo ustreza ne le kot šport ampak tudi kot način življenja. Vsako leto sem večkrat obiskovala judo treninge, ki so me vodili do uspešnih rezultatov v mlajših kategorijah. Bila sem večkratna državna šolska prvakinja, v starostni kategoriji starejših deklic sem osvojila tudi naslov državne prvakinje. Udeležila sem se tudi nekaj mednarodnih evropskih kadetskih pokalov, na katerih sem osvojila odlične rezultate. Zaradi poškodbe sem se nato umaknila iz tekmovalnega juda.Pot me je vodila na Pedagoško fakulteto na kateri sem uspešno zaključila študij in pridobila naziv diplomirane profesorice biologije in gospodinjstva. V času študija sem se ponovno zgledovala po bratu in tako me je usmeril v ŠD Mala šola juda, kjer sem začela kot asistentka na vadbi osnovnošolskih otrok. S pridobljenim nazivom inštruktorja juda sem pričela samostojno voditi vadbe juda za otroke. Z leti izkušenj sem spoznala, da me delo z otroci resnično veseli in bogati. Zato sem pričela delati tudi rojstnodnevne zabave za otroke v ŠD Gib, kjer pa sem spoznala tudi ostale otroške programe, v katerih se udejstvujem tudi danes. Priložnost so mi dali tudi v JK Šiška, kjer sem prevzela tudi najmlajšo skupino judoistov. Z otroci preko igre spoznavamo osnove juda, se učimo pomembnost in smiselnost pravil ter se usmerjamo v zdrav življenjski slog.

 

e-mail: katja.rudas@gib-sport.com