Starost: za družine, odrasle in starejše

Razgibani pohod ob reki Muri in ogled Pomelajeve domačije v Evropski vasi štorkelj

"V Pomurju čas teče počasneje in je vsaka ura dolga vsaj dve, včasih več. Zato pridite takrat, ko potrebujte čas za sebe in za tiste, ki jih imate radi."

(Visit Pomurje)

  

Sobota, 19. 10. 2019 »Razgibani pohod ob reki Muri«

Otok ljubezni (Ižakovci) in Evropska vas štorkelj (Velika in Mala Polana)

Otok ljubezni - Ižakovci

Tudi v Pomurju se lahko odpravite na otok - na Otok ljubezni. Skozi čas ga je oblikovala reka Mura in po legendi je to kraj, kjer se srečujejo zaljubljenci, nekoč tudi beltinska grajska gospoda.

V neposredni bližini Beltinec se nahaja priljubljena izletniška točka »Otok ljubezni« v Ižakovcih, ki se ponaša s plavajočim mlinom na reki Muri in brodom, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. V »Brežni hiši« ob mlinu se nahaja stalna razstavna zbirka Büjraštvo na reki Muri, turistično informativna pisarna ter prodajalna z izdelki domače obrti, moko iz mlina, pijačo in turistično literaturo.

Reka Mura se je skozi stoletja ob svojem koritu poigrala z naravo in ustvarila naravni otok, ki so ga domačini poimenovali »otok ljubezni«. Otok je po svoji vsebini, lepoti in neokrnjeni naravi znan bližnji in širši okolici. Na njem si lahko ogledate büjraški muzej, plavajoči mlin na Muri ali pa se sprehodite ob rečnem bregu med topoli in tulipanovci. Beltinska grajska gospoda se je v poletnih mesecih prihajala hladit v mursko šumo in kopat v »koupanco«, to je zajezeno Muro. Danes vam na otoku pripravijo tudi »pajani« kruh, ki se odlično prileže po spustu po Muri. Na otoku je namreč tudi privez za raft čolne in tako vmesna ali končna postojanska za tiste, ki si zaželijo rečnega wellnesa.

Domačija Pomelaj v Mali Polani

Kam ideš? Po melaj, so nekoč rekli, ko so nesli zrnje v mlin. Mlinar je mlel, ta, ki je prinesel žito, pa je pomagal, da je šlo hitreje in ni bilo treba predolgo čakati. Njemu so rekli pomelaj.

Pomelajevo je tipična prekmurska domačija sredi Male Polane. Na njej nastajajo pletarski rokodelski izdelki. V bližini so znamenitosti, kot so Evropska vas štorkelj, domačija pisatelja Miška Kranjca in Copekov mlin ob močvirnem Polanskem logu. Pomelajeva domačija (po domače: Sabolova domačija) je ena od posebnosti območja, ki skupaj s pticami iz Evropske vasi štorkelj povezuje nove in stare čase, nove in stare priložnosti ter hkrati ohranja dušo iz pisateljskih del Miška Kranjca in spoštovanje do starih spretnosti in veščin.

Lokalno značilno. Globalno posebno. Vpeto v vsakdanje življenje domačinov.

Pomelajevo je prostor, ki s svojo podobo in dogajanji tako zaposlene kot obiskovalce navdihuje k povezovanju preteklosti s prihodnostjo. Tu iz stoletja znanih naravnih virov na rokodelske načine nastajajo predmeti, ki bodo tudi po uporabi nadaljevali zgodbo o ciklih narave.

INFORMACIJE O POHODU:

Z avtobusom se bomo odpeljali v Pomurje. Štart na parkirišču ŠD GIB v Ljubljani je ob 7.45. Z razgibanim pohodom ob reki Muri bomo pričeli okrog 10.30. Štartnina za razgibani pohod je 35 €. V štartnino je všteto: prevoz iz Ljubljane, dve degustaciji in voden pohod ob reki Muri ter ogled domačije Pomelaj. Kosilo ni všteto v ceno pohoda, le to vam bomo sporočili naknadno. Obvezno imejte s seboj še kaj drobiža za nakup domačih dobrot. 

V Ljubljano se vrnemo predvidoma ob 18.30 uri.

Obvezna je predprijava in s tem rezervacija sedeža na avtobusu do srede, 16. 10. 2019.

Obveščamo vas, da lahko organizator delno spremeni traso pohoda zaradi različnih »dogodkov« na dan pohoda.

OPOMBE:

  • Prijave sprejemamo do zapolnitve mest (50 prostih mest).
  • Plačilo je možno le z gotovino na recepciji društva.
  • Odpoved rezervacije je možna najkasneje 3 dni pred organiziranim pohodom.
Nova vas - Kulturne in naravne znamenitosti notranjosti Istre | revitas.org

PRIJAVE:

  • ime in priimek udeleženca
  • starost
  • telefonska številka
  • e-mail
  • izbrani termin pohoda

Prijave sprejemamo na e-naslovu:


katja.rudas@gib-sport.com

info@gib-sport.com