RAJKO FATUR – DOBITNIK POSEBNEGA PRIZNANJA, ČASTNE LISTINE ZA ŽIVLJENJSKO DELO V JZS

11.11.2022
RAJKO FATUR – DOBITNIK POSEBNEGA PRIZNANJA, ČASTNE LISTINE ZA ŽIVLJENJSKO DELO V JZS

RAJKO FATUR – DOBITNIK POSEBNEGA PRIZNANJA, ČASTNE LISTINE ZA ŽIVLJENJSKO DELO V JZS

»VZGAJATI MLADE V POŠTENE ŠPORTNIKE«

Judo zveza Slovenije je v petek 28. oktobra 2022, v dvorani hotela Union praznovala 70-letnico juda v Sloveniji.

Visok jubilej je s svojo prisotnostjo počastil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti podelil državno odlikovanje Zlati red za zasluge Tini Trstenjak ter odlikovanje Red za zasluge Judo zveza Slovenije.

Na dogodku je posebno priznanje in častno listino za življenjsko delo v JZS dobil tudi naš dolgoletni član judo sekcije Rajko Fatur, mojster juda 6. DAN.

 

Rajko Fatur je član naše judo družine že od leta 1961.

Takrat se je vpisal na začetni tečaj juda, ki se je odvijal v »Šercerjevem domu«, zdaj Športnem društvu GIB Šiška. Za lažjo predstavo o takratnih pogojih za izvajanje judo programa, uporabimo enega od njegovih citatov:

»Treningi so potekali v mali judo dvorani (9m x 9m) trikrat tedensko in le redko kdaj je kdo od ekipe manjkal. Če danes potegnem črto, je na mestu ugotovitev, da smo delali v dokaj skromnih razmerah. Blazino, ki niti slučajno ni bila podobna današnjim, smo prekrivali s cerado, ki smo jo morali pogosto napenjati. Dvorano smo ogrevali z veliko lončeno pečjo na drva, blazina pa je bila ledeno mrzla. Na treninge smo prihajali običajno peš ali s kolesi. Športna oprema – pravo kimono je bilo zelo težko dobiti. Običajno je bila sešita iz močnega lanenega platna pri krojaču ali kar doma. Bili smo močan kolektiv, saj nas je družilo prijateljstvo. Za trening smo bili vseskozi zelo motivirani. Zelo hitro smo kakovostno napredovali in kmalu na različnih tekmovanjih začeli osvajati visoka mesta. Po poznejšemu zatrjevanju našega trenerja Palija (Slavko Božič) smo bili najbolj nadarjena generacija v JK Šiška.«

Rajko je s svojim delovanjem od svojega začetka pa vse do dandanes tako ali drugače povezan z judom. Pri Judo zvezi Slovenije je skozi leta opravljal različne funkcije v različnih komisijah, v zadnjih letih pa je bil pomemben član izpitne komisije za podeljevanje višjih pasov. Kot strokovnjak na tem področju je bil prav tako v ožji ekipi, ki je pripravila sodoben program za izpite za šolske pasove tako imenovani učni načrt osnov juda, ki je še vedno v veljavi. Ob tem pa je popolnoma samoiniciativno, kot član le-te komisije, zbral podatke vseh slovenskih mojstrov juda in jih vpeljal v register Slovenskih mojstrov juda, katerega vodi še danes in je objavljen na spletni strani JZS.

 

V ŠD GIB je spoznal in vodil različne organe ter opravljal raznolike odgovorne vloge.

 

Bil je uspešen in nadarjen tekmovalec, kasneje trener in sodnik, leta 1990 pa je postal vodja kluba oz. judo sekcije in to vlogo uspešno opravljal do leta 2016. (Današnji judo programi)

Nekoč je zapisal:

»Poslanstvo JUDO KLUBA ŠIŠKA je bilo vedno – vzgajati mlade v poštene športnike. Ne vem, če se je kateri od staršev teh otrok kdaj vprašal, kako koristno je bilo, da so njihovi otroci trenirali JUDO, se izognili ulici in postali zdravi odrasli ljudje. Naši nekdanji člani so danes vrhunski zdravniki, inženirji, profesorji ter gospodarstveniki in vsi se strinjajo, da so se iz JUDA veliko naučili za življenje. Mnogi vodijo na naše treninge svoje sinove, nekateri že vnuke, kajti JUDO je postal del njih.«

Vsi člani društva še posebej pa vsa skupnost judo sekcije ŠD GIB ima veliko čast in privilegij, da ima za vzgled pred seboj Človeka – judoista, z ogromno mero strokovnega znanja juda ter človeških vrednost, ki so se skozi leta soustvarjanja našega kluba prenesla na mlajše generacije, mlade trenerje in nove uspešne tekmovalce.

Iskrene čestitke Rajku Faturju za prejeto priznanje!

Pripravil: Marko Prodan

 

Vrednote juda niso pomembne samo v judu. Pomembna je tudi skupnost. Filozofija življenja.

Razširjamo jih na celotne programe v Gibu. Odločitev za zdravo življenje, zdrave odnose, boljši svet. Na vse, kar je vedno v gibanju.


ZGODOVINA GIBA IN JUDA V SLIKI IN BESEDI

dokumentarni film ob 120-letnici GIBA

Nazaj