NOVOLETNA PRIREDITEV ŠD GIB ŠIŠKA

19.12.2017
NOVOLETNA PRIREDITEV ŠD GIB ŠIŠKA

Ob 17. uri so potekale različne športne delavnice za otroke.

V dvorani Zlata zvezdica in Zlati sonček so najmlajši otroci premagovali spretnostni poligon, starejši pa so se zabavali v trampolin parku Super Jump Gib. Najmlajši judoisti so imeli ustvarjalno judo delavnico, starejši pa so trenirali pod vodstvom nekdanje vrhunske judoistke, Raše Srake Vukovič. Miške in dečki so v gimnastični dvorani imeli Igre brez meja.

Po delavnicah v dvoranah, se je v Veliki dvorani ŠD GIB, pričela prireditev z nastopi.

GIMNASTIČNI NASTOP IN PODELITEV PRIZNANJ

Gimnastičkarke so prikazale zgodovino športne gimnastike s sokolsko vajo, ter plesne in akrobatske veščine, ki se jih vsakodnevno učijo na treningih. Del gimnastičnega nastopa je bil posvečen naši članici Saši Golob, ki zaključuje svojo dolgoletno in uspešno športno kariero. Njene naslednice so prikazale Sašino zadnjo parterno tekmovalno sestavo, s katero je zelo uspešno tekmovala na največjih tekmovanjih.

Saša je svojo športno pot začela v nogometnih vrstah v domžalski osnovni šoli. Pot pa jo je zanesla tudi v naše društvo, kjer se je zelo hitro vključila v skupino perspektivnih otrok. Svojih nogometnih korenin pa ni mogla skrivati, saj je njena telovadba na začetku bolj spominjala na boj z žogo, kot na gimnastične prvine.

 

Toda Sašini največji vrlini vztrajnost in trdo delo sta jo iz črnega račka spremenili v prelepega laboda. Na tej poti pa niso bili samo vzponi. Številne prepreke in poškodbe, ki jih je s pomočjo trenerjev in staršev uspešno premagovala, so jo še dodatno okrepile na njeni poti do cilja.

 

Njeno bogato športno pot so zaznamovale številne udeležbe na največjih tekmovanjih – evropskih in svetovnih prvenstvih, svetovnih pokalih, sredozemskih in evropskih igrah ter univerzijadah. Vrhunec njene kariere, pa so vsekakor olimpijske igre leta 2012 v Londonu. Udeležba na olimpijskih igrah jo je za vedno z velikimi črkami zapisala tudi v zgodovino ŠD GIB ŠIŠKA, kot prvo in do sedaj edino udeleženko tega društva na največjem tekmovanju.

 

Nikakor pa ne smemo pozabiti, da je Saša tudi dvakratna zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala na parterju v letih 2012 in 2014. Za vse svoje uspehe je bila večkrat nagrajena tudi s strani olimpijskega komiteja Slovenije in Športne unije Ljubljane.

 

Sašina odlika pa je bila tudi usklajevanje šolskih obveznosti z vsakodnevnimi treningi in številnimi tekmovanji. Vedno je bila med najuspešnejšimi učenci v svoji generaciji, na študiju medicine pa je bila celo nagrajena s Plečnikovo nagrado za izjemne študijske dosežke. V letošnjem letu je tudi ta del svojega življenja uspešno zaključila in poleti diplomirala na medicinski fakulteti v Ljubljani.

 

Sedaj pa se podaja na novo pot, pot materinstva. Prepričani smo, da bo tudi tu uspešna in da bo družinsko življenje uspešno prepletala z zdravniško kariero. Upamo pa, da bo njena pot še vedno povezana tudi z našim društvom in športno gimnastiko, ki jo ima tako rada in ki je bila njeno gonilo vsa ta leta.

 

Številne trofeje in pokali bodo za vedno krasile police njenih omar, nam pa bo ostala v spominu kot športnica z velikim srcem in trdno voljo. Veseli smo, da je bila naša tekmovalka in vedno zgled mlajšim generacijam.

 

SAŠA NAJLEPŠA HVALA ZA VSE KAR SI NAM DALA IN SREČNO NA NOVI POTI.

Po gimnastičnem nastopu je potekala podelitev priznanj najboljšim telovadkam v letu 2017. Nagrade je podeljeval predsednik društva, Gaber Benedik.

IVANA KAMNIKAR – najboljša članica

 • udeleženka svetovnega pokala v Bakuju, Dohi in Parizu in finalistka na bradlji v Dohi
 • udeleženka poletne univerzijade v Taipeju, kjer je tekmovala v mnogoboju
 • pokalna prvakinja Slovenije na parterju za leto 2017

LARA CRNJAC – najboljša mladinka

 • pokalna prvakinja Slovenije na gredi za leto 2017
 • mladinska državna prvakinja v mnogoboju in na vseh štirih posamičnih orodjih

TIA EMBERŠIČ – najboljša kadetinja

 • tretje mesto v mnogoboju na Pokalu Slovenije
 • drugo mesto na državnem prvenstvu na bradlji in tretje mesto na vrtalici

Posebna nagrada za nastop na OFEM – Olimpijski festival evropske mladine (Gyor, Madžarska):

 • Lara Crnjac
 • Gaja Žabnikar

JUDO NASTOP IN PODELITEV PRIZNANJ

Sledili so nastopi judoistov in judoistk. V prvem delu so judoisti, ki obiskujejo vadbo juda za odrasle prikazali, kako so v 60-ih letih potekali judo treningi. Najprej so prikazali nekaj osnovnih padcev in prevalov, nato pa še nekaj samoobrambnih tehnik (vzvodi stoje, obrambe proti udarce, ...). Nastop je vodil dolgoletni član ŠD GIB, Rajko Fatur, nosilec mojstrskega pasu 6. DAN.

V drugem delu nastopa so kadeti-kadetinje in mladinci-mladinke predstavile judo v 80-ih in 90-ih letih, ko so bile izredno razširjeni meti s prijemom za noge, kar je sedaj prepovedano. Večjo veljavo pa je dobil ženski judo, saj so leta 1988 prvič nastopile na Olimpijskih igrah.
V zaključnem delu judo nastopa, so predstavili različne judo tehnike, poleg tega pa različne vaje akrobatike v parih, ki jih izvajajo na treningih. Danes je za judoista izredno pomembna orientacija v zraku, poznavanje različnih judo tehnik, vsestranski telesni razvoj in pogum.

Po nastopu je sledila podelitev najboljšim judoistom in judoistkam v letu 2017. Nagrade je podeljeval nekdanji trener, Rajko Fatur, nosilec mojstrskega pasu 6. DAN.

ZOJA OBLAK – najboljša starejša deklica

 • državna prvakinja v kategoriji do 40 kg
 • zmagovalka na šestih tekmovanjih v letu 2017
 • 4. mesto v skupnem točkovanju za Slovenski Pokal v letu 2017 med vsemi slovenskimi starejšimi deklicami

NEVA ACCETTO VRANAC – najboljša mlajša kadetinja

 • državna prvakinja v kategoriji do 57 kg
 • zmagovalka na petih tekmovanjih v letu 2017
 • 3. mesto v skupnem točkovanju za Slovenski Pokal v letu 2017 med vsemi slovenskimi mlajšimi kadetinjami

ZARJA TAVČAR – najboljša kadetinja

 • državna prvakinja v kategoriji do 63 kg
 • osvojila je 3. mesto in trikrat 5. mesto na tekmah Evropskega kadetskega pokala
 • 3. mesto na Evropskem prvenstvu za kadetinje v Kaunas (Litva)
 • 3. mesto na OFEM - Olimpijskem festivalu evropske mladine v Gyoru (Madžarska)

PATRICIJA POZVEK – najboljša mladinka

 • državna podprvakinja v kategoriji do 57 kg

BLAŽ VRANKAR – najboljši član

 • državni prvak na Pasovnem državnem prvenstvu
 • 5. mesto na Državnem prvenstvu za člane
 • osvojil je dvakrat 1. mesto na tekmovanjih za Slovenski pokal

Posebna nagrada za nastop na OFEM – Olimpijski festival evropske mladine (Gyor, Madžarska):

 • Zarja Tavčar – 3. mesto na OFEM
 • Dora Bohinc

ČLANSKA EKIPA ŠD GIB ŠIŠKA – državni ekipni podprvaki v 1. slovenski judo ligi

Tekmovalci ŠD GIB ŠIŠKA so že tretje leto zapored bili med prejemniki medalj v najmočnejšem slovenskem ekipnem judo tekmovanju, kar kaže na dobro kontinuirano delo v judo sekciji. Ekipo ŠD GIB Šiška so zastopali naslednji tekmovalci:

 • 60 kg: Sedeu Jure, Košec Miha
 • 66 kg: Oblak Gašper, Klopčič Urh
 • 73 kg: Međeral Ivan, Pečnikar Martin, Cankar Žiga, Bizjak Luka, Jurković Marko, Žiga Vuzem
 • 81 kg: Prodan Marko (kapetan), Kranjc Požar Peter, Jurković Ivo, Košec Žiga
 • 90 kg: Jerman Gašper, Ambrožič Luka, Marinčič Primož
 • 100 kg: Ovijač Matic, Vrankar Blaž
 • Trener: Grega Makovec

NASTOP OTROŠKE SKUPINE MAKSI ŠPORT

Otroci iz programa Gibalček so prikazali vadbo na poligonu nekoč in danes. Na lesenih športnih rekvizitih so prikazali vaje, ki so jih na telovadbi izvajali tudi njihovi starši (skoki čez klop, naskok na skrinjo, hoja po gredi, ...). Mali sokolčki so potovali skozi časovni tunel, kjer so postali Maksi športniki. Telovadili so na modernejših rekvizitih in pripomočkih, na katerih so prikazali skok v daljino, preval naprej in nazaj ter slalom tek. Vadba s pomočjo modernejših in barvitih športnih pripomočkov je bolj zabavna in poučna za naše Maksi športnike.

Otvoritev športne igralnice Zlati sonček je bila leta 2000. Dvorana je opremljena z mini gym orodji, polivalentimi blazinami, plezali, vrvmi in drugimi športnimi pripomočki ter rekviziti, ki omogočajo predšolskim otrokom vsestranski razvoj psihomotoričnih sposobnosti.
Danes v ŠD GIB v programu Gibalček telovadijo otroci v različnih starostnih skupinah:

 • Starši in otroci 1-3 let
 • Cici šport 3-4 let
 • Maksi šport 4-5 let
 • Šport od A do Ž 5-6 let in 7-10 let

NASTOP F&B ACROBATICS

Zadnji nastop na novoletni prireditvi sta pripravila Filip Kržišnik in Blaž Slanič iz F&B Acrobatics v sodelovanju z Laro Crnjac in Brino Dolenc. 

Po vseh letih osebnih raziskovanj ter angažiranj v raznih plesnih in akrobatskih skupinah, ter v različnih športnih panogah, sta leta 2014 začela sodelovati ter njune izkušnje in ideje združevati (kar pomeni, da večino svojega časa skupaj trenirata po raznih športnih dvoranah), rezultat pa so mnoge izvirne akrobatske točke, s katerimi gledalcem jemljeta dih. Kot akrobata kljubujeta fizikalnim zakonom in dnevno premikata meje zmožnosti človeškega telesa. Kot popolna športnika in adrenalinska odvisneža z njunimi ekstremnimi podvigi dvigujeta srčni utrip gledalcem, ter kot F&B Acrobatics povezujeta šport, umetnost ter show-business in s svojo energijo vedno preplavita vsak oder.

Fotografije iz prireditve so objavljene na Facebook strani ŠD GIB Šiška.

FOTOGALERIJA

Nazaj