SONKEI konferenca o nasilju v športu

 

V Športnem društvu GIB Ljubljana smo leta 2020 kandidirali s projektom »SONKEI – Respect in sport, Respect in life« na EU razpisu Erasmus+ Šport. Namen projekta Sonkei je analiza odnosov, opozarjanje na nasilje in diskriminacijo v športu, priprava protokolov ter izobraževalnih vsebin za preprečevanje nasilja in diskriminacije v športu.


Zakaj SONKEI?

Sonkei je japonska beseda, ki pomeni spoštovanje. V odnosih in delovanju se vse začne in konča z odnosom med udeleženci v določenih aktivnostih.

Konzorcij v projektu sestavljajo koordinatorska organizacija iz Slovenije (Športno društvo GIB) ter partnerji iz Hrvaške, Bosne in Herzegovine, Italije, Portugalske, Romunije, Bolgarije ter Turčije.

Prva naloga v projektu je bila pregled stanja na področju nasilja v športu, v vseh osmih partnerskih državah. Z anketo smo želeli izvedeti ali se in če se v kolikšni meri dogaja nasilje znotraj športnih igrišč in koliko so uporabniki športa (mladi, trenerji, starši), seznanjeni s postopki ob nasilnem dogodku. Vse dobljene rezultate je obdelala in na srečanju v Sarajevu predstavila, vodja projekta Katja Rudaš iz Športnega društva GIB.

Sledilo je prvo mednarodno srečanje v Sarajevu, BIH, kjer nas je gostila partnerska organizacija BRAVO (Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities). Na sestanku smo s partnerji nadaljevali z nalogami v projektu. Na skupinskih delavnicah smo poskušali ugotoviti o kakšnih oblikah nasilja lahko govorimo, kakšni so protokoli prijave nasilja in predvsem, kaj vse je potrebno narediti, da bi lahko preprečili nasilna dejanja.

Drugi dan srečanja je bila na sporedu mednarodna konferenca za strokovne delavce v športu in druge športne navdušence, ki jih zanima dotična tema. Na konferenci so bili predstavljeni rezultati mednarodne ankete, sodelovali pa so tudi različni govorniki oz. strokovnjaki, ki so predstavili svoje izkušnje z nasiljem v športu. 

  • Raša Sraka Vuković (SLO): Izkušnje nekdanje vrhunske športnice (judoistke) pri soočanju z nasiljem v športu, kjer nas je popeljala skozi svojo zgodbo: Do vrhunskih rezultatov je možno priti tudi s spoštljivim sodelovanjem med trenerjem in športnikom.
  • Nijaz Memić (BIH): zgodba paraolimpijskega športnika o soočanju z diskriminacijo v športu. Izpostavil je pomembno vlogo medijev pri širjenju bolj pozitivnih preventivnih vsebin povezanih z nasiljem v športu. Namesto trenutno aktualne popularizacije in senzacionalizacije te tematike.
  • Jovana Hadžić (BIH): Psihologinja in bivša profesionalna športnica, ki je predstavila psihološki vidik pojavljanja nasilja v športu in taktike soočanj z njim.
  • Rita Silva (POR): izkušena profesorica športne vzgoje, trenerka gimnastike in raziskovalka v Ginásio Clube Português. Govorila je o etično sprejemljivih mejah nasilja v športu. Kaj je in kaj ni etično sprejemljivo v trenažnem procesu športnikov.
  • Luka Vuković (SLO): trener juda in profesor športne vzgoje, zaposlen v prevzgojnem zavodu za mladostnike s težjimi oblikami vedenjskih in čustvenih motenj. Predstavil je, kako lahko s športom (judo) na varen način pristopiš k interakciji z otroci in mladostniki ter na ta način zgradiš avtoriteto in spoštovanje. Brez nasilja, samo šport. Kako preko športa sproščati in preprečevati agresivne vedenjske vzorce.

PRENESITE PREDSTAVITVE

(Download presentations)

GALERIJA FOTOGRAFIJ 

Na podlagi predstavljenih vsebin želimo pripraviti praktična orodja za vse športne organizacije in športne delavce/trenerje. Slednja jim bodo pomagala pri soočanju in preprečevanju nasilnega vedenja v športu. V naslednjih mesecih bomo v okviru projekta SONKEI pripravili protokole in strategije, ki bodo na voljo za implementacijo v športne organizacije/klube.

Naslednje mednarodno srečanje za partnerje ter izobraževalni seminarji za strokovne delavce v športu, bo med 8. in 11. decembrom 2021, v ŠD GIB (Ljubljana, SLO).

Z vse, ki vas tematika projekta SONKEI zanima, vas vabimo k sledenju FB strani: @Sonkei, Respect in Sport, Respect in Life.

Za naše EU programe skrbi vodja projektov Katja Rudaš. V kolikor bi želeli prejeti PDF prezentacij z dogodka, jo lahko kontaktirate na e-mail naslov: katja.rudas@gib-sport.com.

 

Več o naših EU projektih si lahko preberete TUKAJ