Partnerji projekta JITA KYOEI ponovno skupaj na 2. mednarodnem srečanju v Lizboni, POR

Pripravil: Mojmir Kovač

Jita Kyoei v judu pomeni »S sodelovanjem do skupnega napredka«. A do konstruktivnega sodelovanja lahko pride le, če živimo in delamo po nekaterih vrednotah s katerimi sprejemamo drugačnost in druge.

Po COVID-19 razmeram in aktivnostim na daljavo (preko zooma), se je projekt uspešno nadaljeval v »živo«. Drugo srečanje je potekalo v Lizboni, glavnem mestu Portugalske. Srečanja so se udeležili partnerji iz Hrvaške, Italije, Slovenije in domači partnerji iz Portugalske. Aktivnosti so potekale v prostorih Ginasio Clube Portugues GCP, ki letos praznuje svojo že 146. obletnico delovanja.

V prvem delu srečanja, smo veliko pozornosti posvetili poteku projekta, predvsem pregledu teoretičnih produktov, kjer smo usklajevali različne prakse iz posamezne partnerske države. Pogovor je tekel tudi o vrednotah in metodologiji s katero jih lahko razvijamo. Do izraza je prišel izraz MIHON, ki v Zenu pomeni vzor. To pomeni, da se vrednot ne naučimo ampak jih živimo in zato potrebujemo vzornika, ki nas vsakodnevno postavlja na preizkušnjo. Drugi del srečanja je potekal v Dojo (dvorani za judo), kjer smo na športni delavnici z otroki, preizkušali različne športne igre, ki spodbujajo inkluzijo. Igre inkluzije in integracije namreč predstavljajo pomemben del pri premagovanju različnosti vseh vrst (kulturnih, verskih, fizičnih, rasnih...), kar je osrednja tema našega projekta.

V zaključku srečanja je potekala debata o tistemu, kar je resnični cilj načela Jita Kyoei in sicer o sodelovanju oziroma skupnem delovanju za napredek celotne družbe. Partnerji so podali veliko predlogov, kako in kaj v prihodnjih mesecih, narediti v svojem domačem okolju (klub, šola). Pripravljeno gradivo bomo predstavili in skupaj nadgradili na zadnjem delovnem srečanju, ki bo oktobra v italijanskem mestu Pordenone.

Projekt se bo predvidoma končal 31. decembra 2021, a še pred zaključkom projekta bomo rezultate predstavili na Evropski judo zvezi.

Fotoutrinki 2. srečanja