Kdaj otroka vključiti v program športne gimnastike ali juda?

05.10.2023
Kdaj otroka vključiti v program športne gimnastike ali juda?

Kako pomembno je gibanje za otroke slišimo na vsakem koraku.

Predšolsko obdobje je ključno za pridobivanje gibalnih izkušenj. Skozi gibanje otroci zaznavajo svoje telo, gradijo samozaupanje, preizkušajo, kaj njihovo telo zmore in ob svojih uspehih in na novo osvojenih športnih prvinah doživljajo veselje in ponos.

Pri nas gibalčki že od 1. leta dalje spoznavajo svet športa in gibanja skozi elementarne igre, štafetne igre, gibalne poligone, spoznavajo različne športne pripomočke in osnovne elemente različnih športov.

V predšolskem obdobju želimo otrokom ponuditi čim bolj široko paleto gibalnih izkušenj, saj gradimo trdne temelje za kasnejšo usmeritev v določeno športno panogo.

Kdaj pa naši GIB trenerji svetujejo usmeritev v program športne gimnastike in v judo?

Otroci naj se najprej gibajo zato, ker jim gibanje samo daje občutek veselja, dobrega počutja in zaradi druženja s sovrstniki. Želimo, da jim aktivno preživljanje prostega časa postane vrednota za vse življenje, hkrati pa na organizirani vadbi razvijajo gibalne sposobnosti in spoznavajo pomen sodelovanja.

Usmeritev v posamezno športno zvrst zahteva tudi določeno zrelost. Velikokrat se zaradi prezgodnje specializacije v določeno športno panogo otroci treningov (pre)hitro naveličajo.

Naši treningi gimnastike in juda potekajo od 5. leta starosti dalje. Začne se igrivo, še vedno ima vadba širino in otrokom predstavlja v prvi vrsti zabavo, druženje in sprostitev. Kasneje pa postopoma z dodatnimi trening in prvimi tekmovanji vadba postane bolj ozko specializirana. Treningi postanejo otrokova obveznost, s tem se otroci učijo tudi discipline in dobre organizacije svojega časa.

GIB trenerji programa Gibalček in trenerji Juda ter Gimnastike ves čas sodelujejo in svetujejo tudi staršem, kdaj bi bil za njihovega otroka pravi čas za vključitev v določen šport, saj priporočena starost variira od otroka do otroka.

Nazaj